Mond- en klauwzeerepidemie kent ook winnaars

De jongste voedselcrisis bedreigt Britse consumenten, hele veestapels, maar ook dierentuinen en de horeca. En TNO zegt: voedsel was nog nooit zo veilig....

Van onze verslaggeefster Wil Thijssen

De dreigende mond- en klauwzeerepidemie richt voor miljarden guldens schade aan, in en buiten de vee- en vleesindustrie. Maar er zijn ook partijen die van de nieuwste voedselcrisis profiteren.

DE WINNAARS

De consument op het Europese vasteland

De prijs van rund- en varkensvlees zal onherroepelijk dalen door het grotere aanbod omdat de markt op slot zit.

Quorn en Tivall

De grootste producenten van vleesvervangers, uit respectievelijk Groot-Brittannië en Israël. Consumenten kiezen in toenemende mate voor broccoliburgers en sojagehakt.

Amerikaanse en Canadese vleesproducenten

Grote exporteurs van vlees voor wie momenteel geen vervoers- of exportverbod geldt. Zij kunnen nauwelijks voldoen aan de gestegen vraag uit Europa door de maatregelen tegen MKZ.

De internationale lucht vrachtindustrie

Door de vleesexport naar Europa de afgelopen weken is het aantal vrachtvluchten sterk toegenomen.

Rendac

De Nederlandse kadaver- en slachtafvaldestructor. In zijn vestigingen in het Friese Bergum, het Noord-Brabantse Son en het Belgische Denderleeuw zijn de afgelopen weken tientallen kuddes vernietigd die mogelijk met risicovolle dieren in aanraking zijn geweest.

De vis- en pluimvee-industrie

Kip en zalm staan op veel menu's, nu het imago van vlees opnieuw een deuk oploopt.

Bayer

De Duitse farmaciereus, waar veel entstoffen voor dieren worden geproduceerd. De roep om noodvaccinaties wordt, in het bijzonder in Groot-Brittannië, steeds luider.

Dierenbescherming

De Dierenbescherming grijpt de nieuwste voedselcrisis aan om leden te werven en haar boodschap - tegen de bio-industrie - uit te dragen.

DE VERLIEZERS

Alle evenhoevigen in Europa

Varkens, runderen, geiten, herten en schapen hangt louter onheil boven het hoofd. Zelfs als ze niet ziek worden of preventief worden geruimd, ondervinden zij hinder van de afgekondigde maatregelen door intensieve controles en ruimtegebrek door het vervoersverbod en de lammertijd.

De Europese vlees(verwerkings)industrie

Veehouders, slachterijen, slagerijen en hun afnemers kampen met een veevervoersverbod en een dreigende MKZ-epidemie. Alle activiteiten van deze industrie liggen stil. Werkgevers zien hun inkomsten drastisch afnemen, wat consequenties kan krijgen voor hun werknemers. Bovendien loopt het imago van vlees, na de BSE-crisis, opnieuw schade op.

Het veetransport

Dat ligt nagenoeg stil.

Schoonmaakbedrijven

Veel schoonmakers zijn gespecialiseerd in reiniging in de vleesverwerkende industrie. Er is geen productie, dus ook geen schoonmaakwerk.

De Britse consument

Groot-Brittannië is een vlees-importeur. De vleesprijzen zijn fors gestegen en ze stijgen nog steeds.

Het toerisme

In Groot-Brittannië zijn veel Bed & Breakfast-gelegenheden gesloten om de wandelaar zoveel mogelijk van het platteland te weren. Ook elders in Europa is kamperen en wandelen op het platteland minder in trek.

Dierentuinen

De meeste West-Europese dierentuinen laten geen Britse klanten meer toe. Door het vervoersverbod lopen fokprogramma's tussen dierentuinen onderling gevaar.

Kinderen

Vrijwel alle Nederlandse kinderboerderijen zijn gesloten.

Restaurants en hotels

Zij moeten van branche-organisatie Horeca Nederland snel met hun klanten overleggen over alternatieve menu's voor groepsdiners. Horeca Nederland verwacht door het vervoersverbod over een week grote schaarste aan vlees.

Supermarkten en delicatessenwinkels

Zij verwachten na het weekeinde een tekort aan varkensvlees, omdat dat goeddeels uit Nederland komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden