Mond- en klauwzeer: verbod handel

Mond- en klauwzeer, alleen de term al jaagt veehouders grote schrik aan. Boeren en overheid wensen dan ook geen enkel risico te nemen....

De maatregelen die moeten voorkomen dat mond- en klauwzeer ook in Nederland opduikt of zich verspreidt, zijn donderdag uitgebreid. Het ministerie van Landbouw besloot in navolging van België de veemarkten voor zogeheten evenhoevigen te verbieden. Tot nu toe is de uiterst besmettelijke veeziekte nog niet op het Europese vasteland ontdekt.

Het handelsverbod duurt vooralsnog tot en met maandag 26 februari en geldt niet voor paarden en pluimvee.

Als zich één geval van mond- en klauwzeer in Nederland bevindt, is de ramp volgens boerenorganisaties niet te overzien. In dat geval wordt ogenblikkelijk een exportverbod voor alle vee, vlees en zuivel afgekondigd. Als het virus zich verspreidt, zijn wellicht noodvaccinaties nodig om de epidemie in te dammen.

'Vergeleken met mond- en klauwzeer is varkenspest maar kinderspel', zegt woordvoerder G. Pinxterhuis van LTO-Nederland. De organisatie meent dat als er ook maar één beest uit een van de Britse risicogebieden afkomstig is, uit voorzorg het hele bedrijf moet worden geruimd. 'Het is triest voor die veehouder, maar we kunnen geen enkel risico nemen', zegt Pinxterhuis.

De Nederlandse veehouderij is door haar intensiviteit en complexe structuur (met veel contacten, onder meer via veemarkten) zeer kwetsbaar. Eén besmet dier kan alle ruim dertien miljoen varkens, vier miljoen runderen (waarvan anderhalf miljoen melkkoeien), bijna anderhalf miljoen schapen en 167 duizend geiten in gevaar brengen.

De boerenbonden adviseren hun leden een reeks voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo moeten alle veehouders extra alert zijn op de hygiëne: schone bedrijfskleding, voorzichtig in contacten met andere veehouders, beperking van het aantal bezoekers op het bedrijf.

Ook wordt de boeren gesommeerd hun beesten goed te controleren en de aanvoer van nieuwe dieren tijdelijk stil te leggen.

Woensdag werden twintig Nederlandse bedrijven geblokkeerd, omdat zij de afgelopen weken dieren uit het Verenigd Koninkrijk hadden geïmporteerd.

Staatsbosbeheer heeft de Oostvaardersplassen, de slikken van Flakkee en de Hellegatsplaten afgesloten voor bezoekers. De terreinbeheerder wil de runderen, zwijnen en herten in de natuurgebieden beschermen tegen mond- en klauwzeer.

Staatsbosbeheer heeft ook zijn schaapskuddes binnengehaald. De organisatie wil geen enkel risico nemen met de dieren die in de natuurgebieden lopen.

De maatregelen zijn vooral gericht op het behoud van de Heck-runderen. Bij de Oostvaardersplassen lopen er daarvan 500, op de slikken van Flakkee ongeveer 150 en op de Hellegatsplaten honderd. Daarmee heeft Nederland de grootste kuddes van de wereld. Volgens de opzichter van de Oostvaardersplassen worden de gebieden afgesloten met linten en gaan de medewerkers van Staatsbosbeheer vaker patrouilleren.

Natuurmonumenten houdt een afsluiting nog in beraad, vanwege de vergaande gevolgen. 'Als we bijvoorbeeld op de Veluwe zulke maatregelen willen nemen, moeten er ook wegen dicht. Bovendien zijn er nogal wat bewoners die daar last van hebben.'

Door handelsbeperkende maatregelen worden voor islamitische mensen de offerfeesten bemoeilijkt. Moslims offeren op 6 maart rammen, maar door het verbod is het lastig de komende weken aan slachtlammeren te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.