Monasch stapt uit PvdA-fractie, blijft wel in Kamer

Het PvdA-Kamerlid Jacques Monasch verlaat de PvdA. Hij stapt uit de Tweede Kamerfractie en zegt zijn partijlidmaatschap op. Hij behoudt wel zijn zetel. 'Met heel veel verdriet, ik ben sinds mijn 16de lid, maar de PvdA bewandelt een route die ik niet kan volgen.' Door Monasch vertrek is de regeringscoalitie van VVD en PvdA de meerderheid in de Tweede Kamer kwijt.

Jacques Monasch (rechts) Beeld anp
Jacques Monasch (rechts)Beeld anp

Monasch kondigde zijn vertrek maandagmiddag aan op een persconferentie in Amsterdam. Vanmorgen werd al duidelijk dat hij niet meer mee deed aan de PvdA-lijsttrekkersverkiezing. Hij was volgens de selectiecommissie wel geschikt, maar het Kamerlid zegt dat hij werd tegengewerkt door het bestuur. Monasch krijgt naar eigen zeggen geen invloed op het partijprogramma. Ook wordt de verkiezing volgens hem niet echt opengesteld voor niet-leden. Het zogenoemde 'flitslidmaatschap' zou zo onaantrekkelijk zijn voor buitenstaanders dat Monasch amper toestroom verwacht.

'Koers waarin ik mij niet kan vinden'

'Democratie gaat erom zoveel mogelijk mensen te betrekken bij de politiek', aldus Monasch maandagmiddag. Naar zijn stellige indruk probeert de PvdA mensen juist te weren.

Ook is Monasch boos omdat de PvdA premier Rutte nog een kans geeft om in Europa te onderhandelen over de uitkomst van het Oekraïnereferendum. 'De fractie beloofde zich aan de uitslag te houden. Afspraak is afspraak. Maar vorige week is besloten dat de fractie die afspraak niet zal respecteren. Dat is een koers waarin ik me niet kan vinden.'

undefined

Samsom betreurt vertrek

PvdA-leider Diederik Samsom vindt het jammer dat Jacques Monasch maandag uit de Tweede Kamerfractie van de PvdA is gestapt. Het komt niet onverwacht, aldus Samsom. Hij wees er in dat verband op dat Monasch al toen die zich meldde voor de lijsttrekkersverkiezing bij de PvdA aangaf dat hij een heel andere koers wilde volgen. 'Hij heeft nu kennelijk de conclusie getrokken dat hij de partij beter kan verlaten'', aldus Samsom, van wie dat niet hoefde.

'Hij had ook een poging kunnen wagen om de koers van de PvdA bij te stellen in zijn richting. We zijn een democratische ledenpartij, elk lid kan daarover meespreken, en zeker als je lijsttrekker wilt worden, lijkt me dat de moeite waard.'

Geen meerderheid

Met nog ruim vier maanden tot de verkiezingen is het kabinet Rutte II nu formeel niet meer gebouwd op een meerderheid in de Tweede Kamer. Voor grote praktische problemen zorgt dit naar verwachting niet: er komen geen grote controversiële wetsvoorstellen meer aan. Bovendien stemmen ex-VVD'er Johan Houwers en ex-PVV'er Roland van Vliet doorgaans met de coalitie mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden