Monasch op ramkoers met PvdA: toch geen kandidaat-lijsttrekker

Jacques Monasch neemt toch niet deel aan de verkiezing om het lijsttrekkerschap bij de PvdA. Het Kamerlid zegt dat hij tegengewerkt wordt door het bestuur. Monasch krijgt naar eigen zeggen geen invloed op het partijprogramma. Ook wordt de verkiezing volgens hem niet opengesteld voor niet-leden. Het zogenoemde 'flitslidmaatschap' zou zo onaantrekkelijk zijn voor buitenstaanders dat Monasch amper toestroom verwacht.

Frank Hendrickx
Jacques Monasch in de Tweede Kamer Beeld anp
Jacques Monasch in de Tweede KamerBeeld anp

De voormalige campagneleider maakte zijn besluit vanochtend bekend via een persbericht op Facebook. Volgens het PvdA-bestuur mocht Monasch wel deelnemen, maar heeft hij zichzelf teruggetrokken. Zondag is er nog overleg geweest tussen de PvdA en Monasch in een poging hem toch over te halen mee te doen aan de strijd, aldus de woordvoerder. 'Het is heel jammer dat hij zich heeft teruggetrokken.'

Monasch geeft vanmiddag een persconferentie in Amsterdam. De grote vraag is of hij lid blijft van de PvdA. Het Kamerlid dreigde vorige week al een motie van wantrouwen tegen het kabinet te steunen.

Monasch kan niet leven met de wijze waarop de regering omgaat met het Oekraïnereferendum. 'De PvdA-fractie heeft gezegd de uitslag te respecteren', zei de dissidente PvdA'er vrijdag. 'Dan kunnen we daar nu niet mee gaan rommelen. Geen hond gelooft dat we recht doen aan de uitslag door een bijlage bij het verdrag te voegen.'

Ingrijpende wijzigingen

Op vijf terreinen (asiel, migratie, ouderenzorg, 'menselijke maat' en Europa) pleit Monasch voor ingrijpende wijzigingen. Zo wil hij het Europees Parlement afschaffen. Ook mag Nederland als het aan hem ligt nog slechts 'een duidelijk begrensd aantal' asielzoekers uit vluchtelingenkampen opnemen. Mensen die zich zelf hier melden krijgen geen status meer.

Fractiegenoten vroegen zich voor het weekend al af of Monasch nog het woord kan voeren namens de partij als hij geen vertrouwen meer heeft in het huidige kabinet.

Als Monasch besluit uit de fractie te stappen, heeft de coalitie geen meerderheid meer in de Tweede Kamer. Dat hoeft niet meteen te leiden tot problemen, aangezien het kabinet geen grote plannen meer heeft. Bovendien stemmen de afgescheiden Kamerleden, Roland van Vliet en Johan Houwers, trouw mee met de VVD.

Het PvdA-partijbestuur vergaderde gisteravond over de vraag wie zich mag mengen in de strijd om het partijleiderschap. Vandaag wordt het definitieve deelnemersveld bekend gemaakt. Nu Monasch is afgehaakt, blijven in elk geval Lodewijk Asscher en Diederik Samsom over.

Gerard Bosman en Pelle Oosting, twee minder bekende PvdA'ers, mogen ook niet meedoen. Ze voldeden niet aan het profiel. Een kandidaat-lijsttrekker moet internationale ervaring hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden