Monarh is niet grensverleggend creatief, wel goed gemaakt

Recensent Mac van Dinther eet bij Monarh in Tilburg.

Mac van Dinther
null Beeld Els Zweerink
Beeld Els Zweerink

Monarh? Ben je geen c'tje vergeten?

Nee, dit heeft niks te maken met Koningsdag. Monarh staat voor Monastère Rooi Harten, een oud missionarissenklooster in Tilburg. Het staat aan de rand van het centrum: een machtig rooms bolwerk van rode baksteen. Meer dan honderd jaar lang onderhielden de paters, zo genoemd omdat ze een rood hart op hun pij hadden, van hieruit de katholieke missie in verre gewesten. In 2008 deed de laatste pater de houten voordeur, met het rode hart in glas in lood erboven, achter zich dicht. Het kolossale pand wordt nu verbouwd tot woningen en kantoren.

De cijfers:
Kosten: vijfgangenmenu euro 67,50 p.p.

Punten:

Eten: 8

Bediening: 7,5

Entourage: 8

Prijs-kwaliteit: 7

Het menu: Makreel met sorbet van augurk Coquilles met buikspek in schuim van Thaise curry Op de huid gebakken snoekbaars met paling, zuurkool, appel en mosterd Lam met pompoencrème Kokos, mango en yuzu.

En een restaurant dus.

Dat ging vorig jaar december open en zit in wat ooit de kloosterkeuken was. Avondzon valt binnen door de boogramen en strijkt over maagdelijk wit gestuukte kruisgewelven, ondersteund door kloeke vierkante pilaren. Op de vloer ligt splinternieuw visgraatparket, aan het plafond hangen kroonluchters. Om kraakwit gedekte tafels staan gerieflijke blauwe fauteuils.

Klinkt luisterrijk.

Het mocht kennelijk wat kosten. Van de strak gesteven servetten tot het eigen logo in de wijnglazen en de obers in blauwe colberts en zandkleurige pantalons: alles aan Monarh straalt ambitie uit.

Dat is fijn. Hoe is het eten?

De in dik bruin leer gevatte menukaart belooft ons een 'inventieve Franse keuken'. Dat is precies wat het is. Rauwe makreel met zure pickles en augurksorbet, coquilles met zoet afgelakt buikspek en schuim van groene curry, op de huid gebakken snoekbaars met paling, appel, zuurkool en mosterd, het zijn bijna moderne klassiekers. Niet grensverleggend creatief, wel goed gemaakt en mooi gepresenteerd. Het hoofdgerecht is een machtig bord lamsvlees: een dubbele kotelet, stukjes haas en filet en een zacht gestoofd mootje nek. Er had best een groentengang tussen gemogen. Het enige dierloze is nu het dessert: een combinatie zachte bereidingen - marshmallow, gelei, schuim - van kokos, mango en yuzu. Prima, maar niets dat we de volgende dag niet vergeten zijn.

Hoe is de bediening?

Volgens het boekje. Het servet ligt keurig over de stoelleuning gevouwen na elke toiletgang, de tafel wordt afgeschuierd na het hoofdgerecht. Maar daardoor is het ook wel een beetje vormelijk, wat leidt tot kleine ongemakken: per se rechts van ons willen inzetten, ook al is dat onhandig, en archaïsch taalgebruik. Zo vraagt de ober of hij 'nog een broodje voor ons kan betekenen'. Alsof hij Jezus zelf is. Relax, man. Monarh heeft trouwens een sommelier die zijn vak verstaat en interessante wijnkeuzen maakt, zoals een Italiaanse chardonnay en een Servische Regent. Voor de liefhebber.

Komen we terug?

Dat is niet de beste vraag; Tilburg is niet een toeristische topattractie. Interessanter is de vraag wat hier de doelgroep is. Monarh mikt op het segment met gasten die iets te besteden hebben, want met 240 euro voor twee inclusief wijnarrangement loopt de rekening akelig op. Niet dat het dat niet waard is, maar het is wel opvallend in een tijd waarin de tophoreca streeft naar laagdrempeligheid. Aan de andere kant: zo veel is er niet in Tilburg. Het dichtstbijzijnde sterrenrestaurant zit in Breda. Je zou kunnen zeggen dat Monarh het zegenrijke werk van de paters met het rode hart voortzet, maar dan als missionaris van de gastronomie. Nu maar hopen dat de heidenen zich laten bekeren.

Contactgegevens

Restaurant Monarh
Bredaseweg 204-08
5038 NK Tilburg
013 536 58 05
info@monarh.nl
www.monarh.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden