Monarchie is wel democratisch

 

Activist Abulkasim Al-Jaberi hoeft mogelijk toch niet voor de rechter te verschijnen voor het roepen van 'Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis'.Beeld ANP

Brief van de dag

Architect Jan Benthem wil geen hogere poortjes op Rotterdam CS. Een fascinerend standpunt over de door hem ontworpen toegangspoortjes. Op grond van welke steekhoudende argumentatie vindt hij esthetiek, vormgeving en/of architectuur belangrijker dan reizigersveiligheid, conducteursveiligheid en het tegengaan van zwartrijden op het spoor?

Leg mij eens uit waarom bijvoorbeeld verhoogde glazen toegangspoortjes ten koste gaan van het karakter van dat specifieke gebouw? Naar mijn bescheiden opvatting dient het karakter van zo'n gebouw direct gerelateerd te zijn aan zijn dominante en primaire functie. Ook al betreft het hier een 'multifunctioneel' gebouw. Deze hoofdfunctie lijkt mij vooral en bovenal: de toegang tot een prettig reizen met de trein. Verhoogde poortjes zullen daar meer aan bijdragen als daarmee (agressieve) zwartrijders geweerd kunnen worden. Heeft een architect/vormgever vanuit dat perspectief dan niet ook rekening te houden met de maatschappelijke context waarin zijn ontwerp gepositioneerd wordt? De toegepaste kant van zijn ontwerp, zogezegd. Is het dan ook denkbaar om in het kader van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen openlijk af te zien van diens verzet tegen 'zijn' poortjes? Het is maar een wijziging van een poortje. Wat doet dat nou af aan het totaalconcept van zijn ontwerp? Zijn er hier geen gewichtigere en urgentere zaken in het geding dan het design-principe? Had hij verder niet op voorhand kunnen bedenken dat zijn ontwerp een makkelijk te beslechten barrière is voor zwartrijders?

Peter Quint, Wijchen

Dit zijn de overige ingezonden brieven.

Wat let u?

Philippe Remarque, hoofdredacteur van de Volkskrant, noemt de erfopvolging van ons staatshoofd een ondemocratisch anachronisme 'dat een smak belastingcenten kost' (Stekel, O&D, 7 mei). Maar goed, 'wij gedogen dat'.

Mag ik de hoofdredacteur van mijn krant eraan herinneren dat het erfelijk koningschap is vastgelegd in de Grondwet, een democratisch tot stand gekomen en gehandhaafde wettelijke regeling? Niets belet hem de monarchie niet langer te gedogen, maar zich aan het hoofd te stellen van een beweging tot herziening van de Grondwet en tot invoering van een Nederlandse republiek, uiteraard langs democratische weg.

Hij zal dan bemerken dat ook een president 'een smak belastingcenten' kost. Of dacht hij dat het nieuwe staatshoofd, onze eigen president Hollande, zijn intrek zal nemen in een flat in de Bijlmer, drie hoog achter? En wat die strafbepaling betreft, waarvan Alexander Pechtold, Tweede Kamerlid, zich in diezelfde Volkskrant (Ten eerste) ietwat klagerig afvraagt waarom de vervolging van de koning anders wordt bestraft dan het beledigen van gewone burgers of bevolkingsgroepen.

Ook in een republiek zal belediging van het staatshoofd vermoedelijk strafbaar blijven, al heet het dan niet langer majesteitsschennis, omdat de staat er belang bij heeft dat bepaalde staatsbelangen, zoals de hoogheid en waardigheid van het ambt van president, worden beschermd.

Cees Fasseur, Den Haag

Als het mag, moet het

Misschien is vervolging op grond van majesteitsschennis niet meer van deze tijd. Anderzijds kunnen we ons afvragen wat de toegevoegde waarde is van belediging van leden van de koninklijke familie, in het bijzonder van de koning.

In Nederland is de afgelopen decennia een moraal gaan heersen die cabaretiers en activisten aanmoedigt zoveel mogelijk tegen de gevestigde orde aan te schoppen. Alles onder het motto: 'Als het mag, dan moet het ook en als het niet mag dan doen we het lekker toch'. Sommige mensen worden nooit volwassen.

Gosling Wiersma, Amsterdam

Geen bescherming voor Willy

'Fuck de koning' is wellicht wat banaal, maar over wie gaat het? Het gaat over Willy, die zijn verjaarspartijtje in Dordt niet zelf betaalde. Over zijn vrouw, wier jurk van de dag een paar maanden, misschien wel een jaar bijstand kostte. De koning en zijn vrouw staan vér boven het gepeupel. Hebben zij bescherming nodig tegen een kreet, terwijl zij met bijna álles wat ze doen (Grieks huisje, aanlegsteigertje, racebootje, om maar iets te noemen) uitstralen: 'FUCK het hele Nederlandse volk!'?

M. van Beukering, Groningen

Roept u maar!

We leven in een beschaafd land. Is die jongen van 'fuck de koning' niet opgevoed? Ik leerde mijn kinderen: 'hou rekening met anderen', dan kom je een stuk verder! Verder mag je van mij alles roepen, maar hou het beschaafd!

A. List, Den Haag

Schoftenstreek

Oud-Engelandvaarder Rudi Hemmes stelt: 'En het bombarderen van Rotterdam, terwijl we ons al hadden overgegeven, dat was een ongehoorde schoftenstreek.' (Ten eerste, 4 mei). Dat van die schoftenstreek klopt wel, maar niet dat 'we ons al hadden overgegeven'. De Nederlandse kolonel Scharroo kreeg op 14 mei 1940 een ultimatum voorgelegd van de Duitse luitenant-generaal Schmidt om Rotterdam op te geven.

Scharroo weigerde hierop in te gaan, ook omdat de naam, rang en handtekening van Schmidt op het document ontbraken. Voordat dit was rechtgezet, was Rotterdam al gebombardeerd, tot ontzetting van Schmidt. Scharroo ondertekende vervolgens het verbeterde ultimatum in aanwezigheid van Schmidt met 'Angenommen'.

Pieter Markus, Geldrop

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden