Update

Momentum voor rebellen Libië: raffinaderij is veroverd

De Libische rebellen hebben bij de westelijke stad Zawiya de enige nog functioneerde olieraffinaderij van het land veroverd. Dat meldt persbureau Reuters. Ook het stadje Garyan, dat tachtig kilometer ten zuiden van Tropli ligt, zou vandaag door de rebellen zijn veroverd. Nu beheersen de rebellen de belangrijkste snelweg van Tripoli naar Tunesië. Met de verovering van het plaatsje Garyan hebben de rebellen ook de zuidelijke aanvoerroute naar de hoofdstad in handen. Tripoli raakt steeds verder ingesloten.

Een Libische rebel rent door de straten van Zawiya. Beeld afp

De combinatie van de aanhoudende bombardementen van de NAVO, samen met de vasthoudendheid van de Libische rebellen, begint haar vruchten af te werpen. Vandaag concentreert de strijd zich rond de stad Zawiya. Tientallen rebellen omsingelden daar de olieraffinaderij en de daarin aanwezige militairen. Het gaat om de laatste werkende raffinaderij in Libië. Er zouden geen troepen van Kadhafi meer aanwezig zijn.

Op het centrale plein van Garyan, wappert volgens een verslaggever van Reuters nu de vlag van de rebellen. Ook hebben ze een tank en afweergeschut in het centrum geplaatst. Er werd enkele dagen om het plaatsje gevochten.

Na maanden van ogenschijnlijke stagnatie in Libië volgen de berichten elkaar de afgelopen dagen in rap tempo op. De rebellen lijken momentum te hebben en boeken terreinwinst ten koste van de troepen van Kadhafi. Een belegering van hoofdstad Tripoli ligt in het verschiet.

Verschanst in een wooncomplex
De nog aanwezige regeringstroepen verschansten zich vanmorgen in een wooncomplex en beletten de werknemers de raffinaderij te verlaten. Scherpschutters werden op de daken geposteerd. Volgens een ingenieur zaten er zo'n honderd militairen in het complex.

De Libische rebellen openden zaterdag de aanval op Zawiya en hebben sindsdien grote successen geboekt. Volgens de bevelhebbers van de opstandelingen hebben zij nu zeventig procent van de stad in handen.

Onderhandelen met regeringstroepen
Teneinde de raffinaderij intact in te nemen onderhandelden de rebellen sinds zaterdag met de regeringstroepen. Sommigen hebben zich inmiddels overgegeven aan de rebellen, aldus Osama Arusi, een van de bevelhebbers van de opstandelingen.

Volgens Arusi hebben de overgebleven Kadhafi-loyalisten de medewerkers eerder bij zich gehouden om een aanval van de rebellen te voorkomen. 'Zodra de burgers weg zijn kunnen we afrekenen met Kadhafi's mensen. En daarom willen zij niet dat de burgers vertrekken. Ze gebruiken hen als bescherming.'

Een Libische rebel in Zawiya knielt naast zijn wapen om te bidden, Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden