Molukse jongeren dreigen met aanslagen

De uit ongeveer tachtig personen bestaande organisatie Vrije Molukse Jongeren (VMJ) dreigt met gewelddadige acties in Nederland. Zij eist dat de regering het initiatief neemt voor een internationaal ingrijpen op de Molukken....

Van onze verslaggevers

Daar is aanleiding toe, want VMJ-woordvoerder G. Makatita (28) zegt dat de eerste actie de komende dagen zal plaatsvinden. Volgens hem zal dat een aanslag op een gebouw zijn. De aanslag is volgens hem al voorbereid. Latere aanslagen op personen sluit hij niet uit.

Premier Kok en minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken en hun familieleden zijn inmiddels bedreigd. De RMS-regering keurt gewelddadige acties af.

De Molukse jongeren noemen zich actiebereid, omdat Kok in hun ogen heeft geweigerd zich in te zetten voor een interventie op de millenniumtop van de VN in New York. Kok heeft daar de Indonesische regering opgeroepen om haar gezag op de Molukken en op Timor te herstellen. De VMJ vindt dat een 'zoethoudertje'.

Kok noemde deze betiteling merkwaardig. 'Wat ik in New York heb gedaan is de uiterste mogelijkheid die thans bestaat om op het hoogste internationale forum aandacht te vragen. Interventie in Indonosië is een wilde gedachte'.

Kok waarschuwde ervoor dat gewelddadige acties averechts zullen werken. 'Die doen de Molukse zaak geen goed.' Hij is bang dat het Nederlandse publiek zich in dat geval tegen de Molukkers zal keren. De premier wees erop dat de regering de afgelopen maanden binnen haar mogelijkheden 'heel veel' heeft gedaan en in constant contact staat met vertegenwoordigers van de Molukse gemeenschap.

Desalniettemin bood de premier aan om persoonlijk met hen te overleggen over wat er nog gedaan kan worden. Kok: 'Wij zijn altijd beschikbaar voor nieuwe gesprekken. '

Tezelfder tijd liepen vrijdag leden van de VMJ in Eindhoven mee met een stille tocht van ruim honderd Molukkers die aandacht vroegen voor de burgeroorlog op de Molukken. De organisatoren van de demonstratie, die rustig verliep, boden een petitie aan burgemeester Welschen van Eindhoven aan.

Volgens een VMJ-woordvoerder in Eindhoven was dit 'de laatste vreedzame demonstratie'. De radicale jongeren bezweren dat hun dreigementen serieus moeten worden genomen. 'Dit is geen spelletje', schreeuwde een van de VMJ'ers. 'Tussen nu en volgende week vrijdag kan de eerste actie worden verwacht. Alles is voorbereid. Het hoeft alleen nog maar te worden uitgevoerd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden