Molukkers klagen Staat aan om 'opzettelijk doodschieten' kapers

Een groep Molukse nabestaanden van de in 1977 omgekomen kapers en één gijzelnemer van de trein bij het Drentse De Punt klagen de Staat aan. In een brief aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie stelt hun advocate Liesbeth Zegveld dat enkele kapers indertijd 'opzettelijk zijn doodgeschoten'.

Mariniers hebben tijdens de bestorming op 11 juni 1977 de kapers 'in de trein vermoord terwijl ze al waren uitgeschakeld en geen verzet boden', stelt hun advocate Liesbeth Zegveld.Beeld anp

Mariniers hebben tijdens de bestorming op 11 juni van dat jaar de kapers 'in de trein vermoord terwijl ze al waren uitgeschakeld en geen verzet boden', zegt Zegveld. Slechts één van de negen kapers zou zijn wapen hebben gebruikt.

Drie van de gedode gijzelnemers zijn niet van buitenaf door mitrailleurvuur, maar van korte afstand met pistolen in het hoofd en in de rug geschoten toen mariniers de trein waren binnengedrongen. Toen waren de gijzelnemers al zwaargewond. Ook beschuldigt Zegveld de Staat ervan dat mariniers nog op de kapers hebben geschoten toen die al dood waren. Verder is gebruikgemaakt van speciale munitie die onnodig letsel veroorzaakt en dat is verboden, zegt Zegveld.

De met kogels doorzeefde trein bij spoorwegovergang de Punt.Beeld ANP

Zes van negen kapers gedood

Bij de bestorming en bevrijding van de trein kwamen zes van de negen kapers en twee passagiers om het leven. Toenmalig premier Den Uyl zei enkele dagen later dat de kaping met 'beheerst geweld' was beëindigd. Zegveld en de nabestaanden weerspreken dat. Uit onder meer de autopsierapporten uit 1977, die de nabestaanden onlangs ter inzage kregen, zou blijken dat de gijzelnemers in totaal door 144 kogels zijn geraakt. 'Het opzettelijk doodschieten en gebruik van disproportioneel geweld is onrechtmatig', stelt de advocate, die eist dat minister Opstelten aansprakelijkheid erkent.

Volgens Zegveld en de nabestaanden was het gewelddadige optreden van het leger onnodig. Al op de eerste dag van de kaping waren microfoons onder de trein geplaatst en werden gesprekken tussen de Molukse activisten afgeluisterd. 'De regering kon weten dat ze geen geweld zouden gebruiken', zegt Zegveld. Dat bleek volgens haar ook toen de regering meermalen een ultimatum liet passeren. 'Ze gaven de Staat kennelijk geen aanleiding te vrezen dat de kapers op korte termijn geweld zouden inzetten.'

Een woordvoerder van Opstelten liet weten dat de minister eerder naar aanleiding van Kamervragen al een archiefonderzoek heeft gelast. De Kamer krijgt de uitkomsten daarvan voor 1 december. Dan zal Opstelten reageren op de brief van Zegveld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden