Molukkers in Indonesië beducht voor nieuwe rellen

Bezorgde Ambonezen in Jakarta hebben donderdag alle Molukkers in Indonesië opgeroepen tot uiterste waakzaamheid. In het noordelijke deel van de Indonesische hoofdstad hangt nog steeds een gespannen sfeer sinds de botsingen tussen Molukkers en moslims van zondag, waarbij veertien doden zijn gevallen....

Van onze medewerker

Gerrit de Boer

JAKARTA

Sommigen van de bij de straatgevechten betrokken moslims zeiden dat ze lid waren van het Islamitisch Verdedigingsfront (FPI). Het FPI, dat beweert een half miljoen leden te hebben, ontkent dat het moslims heeft opgestookt tegen de Molukkers. Een delegatie van het FPI toog donderdag naar het regionale parlement van Jakarta om tekst en uitleg te geven over zijn aandeel in de rellen, waarbij minstens zeven christelijke kerken werden vernield.

'Indonesische moslims koesteren geen haat jegens Molukkers of christenen. Maar dat geldt niet voor criminele christenen uit Ambon', zei FPI-voorzitter Muhammad Rizieq Sahib. Hij eiste de sluiting van alle gokhallen, discotheken en bordelen in Jakarta, want die goddeloze lokaliteiten zijn volgens hem de oorzaak van veel problemen en ruzies.

Volgens getuigen zijn de rellen van zondag begonnen met een ruzie om een door Molukkers geëxploiteerde gokhal in de buurt van een moskee, en liepen ze uit de hand toen het gerucht zich verspreidde dat een stel Molukkers een moskee in brand had gestoken. Volgens Sahib heeft het FPI de zaak niet opgehitst, maar juist geprobeerd de zaak te sussen. Dat daarbij opruiende en dreigende taal ten opzichte van christenen en Molukkers is gebezigd, ontkende hij niet.

'Maar dat had te maken met massapsychologie', legde hij uit. 'Om de sympathie van onze broeders te winnen, speelden wij in op hun woede op de groep Ambonezen die de oorzaak was van de rellen en van wie sommigen zich schuilhielden in het winkelcentrum Gadjah Mada Plaza. Toen hebben wij inderdaad geroepen: ''De kafir (goddeloze) Ambonezen mogen niet levend het gebouw uit''. Dat hebben we alleen gedaan om de menigte bijeen te krijgen, opdat de rellen zich niet zouden uitbreiden. En dat is gelukt.'

Ondanks de geruststellend bedoelde woorden van de FPI-leider vindt een groep bezorgde Ambonezen in Jakarta dat alle Molukkers voorlopig op hun hoede moeten blijven en zich niet moeten laten provoceren door intimidaties en geruchten. Ze hebben de Indonesische regering opgeroepen alert te blijven en de Molukkers bescherming te bieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden