Mollema kan niets forceren, maar zet opmars wel voort

VAN ONZE VERSLAGGEVER BART JUNGMANN

CHAMROUSSE - De Tour de France begint voor Bauke Mollema het verhaal van de tien kleine wielrennertjes te worden. Elke dag valt er wel een rennertje weg dat hij in het klassement voor zich moest dulden. Na de eerste bergrit luidt dan ook de conclusie: en toen waren er nog maar zes kleine wielrennertjes.

Maandag na afloop van de rit naar de Planche des Belles Filles stond Mollema nog als tiende geklasseerd. In de eerstvolgende etappe, die van woensdag, kon de Portugees Costa het tempo niet volgen. Stond hij negende. Donderdag wachtte hem aan het eind van de middag plaats acht. Toen viel de Fransman Gallopin er tussenuit.

En zaterdag begint Bauke Mollema als nummer zeven aan de tweede bergrit in de Ronde van Frankrijk. Vrijdag bleef de Australiër Richie Porte achter op weg naar het skidorp Chamrousse. De man die nog het meest als een concurrent van geletruidrager Nibali kon worden aangemerkt duikelde van de tweede naar de zestiende plaats. Hij verloor op één dag bijna 9 minuten op de klassementsleider, tevens ritwinnaar.

Mollema zag het gebeuren: 'Het gebeurde al vrij vroeg in de klim. Ik reed achter Porte en zijn ploegmaat Nieve liet zich zakken met de bedoeling hem weer verder naar voren te loodsen. Toen zag ik hem nee schudden en dacht bij mezelf: mooi, die zijn we ook kwijt.'

De eerste etappe met aankomst op een berg van de buitencategorie betekende ook de wedergeboorte van het duo Mollema en Ten Dam. Samen maakten ze vorig jaar geregeld furore in de Tour. Maar Laurens ten Dam was dit jaar bergop alleen even zichtbaar geweest in een dienende rol op de Planche des Belles Filles. Hij hielp zijn kopman die maandag een paar plekken naar voren om vervolgens zelf meteen uit beeld te verdwijnen.

Nu vonden ze elkaar min of meer gelijkwaardig terug in een groep van klassementsrenners, die aan de slotklim begon.

Toen het tempo daarin even stilviel, maakte Ten Dam gebruik van de gelegenheid om te ontsnappen. Hij probeerde aan te haken bij de Oost-Europeanen König en Majka die even daarvoor aan de haal waren gegaan.

Dat lukte hem niet en dat werd tevens het verhaal van zijn resterende kilometers. Tot twee keer toe werd Laurens ten Dam opgevist door hem achteropkomende wielrenners. In het zog van Van Garderen en Bardet kon de schaduwkopman van Belkin zich uiteindelijk nog goed staande houden. Hij klom er in elk geval vijf plaatsen mee in het klassement.

Vanuit de ploegleidersauto kreeg de 33-jarige Laurens ten Dam het compliment 'oude, taaie krijger' door de oortjes toegeschreeuwd. Voor zichzelf sprekend kwam hij niet verder dan 'total loss'. Hij had zich niet kunnen bedwingen en dat had hem een hoop moeite gekost, maar de beloning mocht er zijn.

Bauke Mollema was vrijdag niet in staat iets te forceren. Hij moest zichzelf, zoals tot nu toe in deze Tour, beperken tot het zo goed mogelijk volgen van wielrenners die er in zijn geval toe doen. Het was vooral warm geweest, zei hij, zo warm dat er niet tegenaan te drinken was.

'Het leek op het laatst wel of mijn benen in brand stonden. Zo erg heb ik het nog nooit meegemaakt. Voor mij was het vooral een kwestie van rustig blijven. Als je met dit weer in de stress schiet, ben je nog verder van huis.'

Op de meesten van zijn directe concurrenten moest Mollema tijd prijsgeven. De Fransen Bardet en Pinot waren niet te houden, net zo min als de Spanjaard Valverde en de Canadees Van Garderen. 'Gelukkig kon ik Van den Broeck volgen, al reed die ook een behoorlijk straf tempo.'

Al met al leek de balans voor de kopman van Belkin naar het negatieve te hellen, maar daarvan wilde hij noch ploegleider Zeeman weten. De eerste: 'Het is pas de eerste bergrit, hè? Morgen staat er weer zo'n rit op het programma en volgende week wordt het nog zwaarder in de Pyreneeën.'

Mollema prees zich gelukkig met de plaats die hij gewonnen had. 'Als je voor het klassement gaat, is het niet zozeer een kwestie van de beste willen zijn. Je moet voorkomen dat je een slechte dag hebt en hopen dat de anderen dat wel hebben.'

Het goede nieuws is dat de top-5 binnen zijn bereik ligt de komende dagen. Op Tejay van Garderen hoeft Mollema slechts 58 seconden goed te maken. Blijven de kleine wielrennertjes in hetzelfde tempo wegvallen uit het klassement, dan is alles nog mogelijk.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden