Mollema en Ten Dam weer tweekoppig monster

Speelde Laurens ten Dam aanvankelijk nog een figurantenrol in de Tour, nu staat hij in de toptien van het klassement. Net als vorig jaar zijn hij en Bauke Mollema weer een toeristische attractie.

NÎMES - Op de eerste rustdag in de Tour de France, nu een week geleden, was Laurens ten Dam bepaald niet het zonnetje in huis. Hij was in het hotel van de ploeg aan een tafeltje gezet om de Nederlandse pers te woord te staan. Dat ging zichtbaar niet van harte.


In het klassement speelde Ten Dam een figurantenrol en dat zat hem dwars, of misschien zat hem wel dwars dat ingepeperd krijgen. Iedere verslaggever die een vergelijking trok met zijn hoofdrol van vorig jaar kon op een verongelijkt gezicht rekenen. Laurens ten Dam wilde niet op een dergelijke manier worden afgerekend. Conditioneel was er niets mis met hem. Het ene jaar was nu eenmaal het andere niet.


Een week later ziet zijn wereld er een stuk zonniger uit. In de Alpen heeft Ten Dam twee dagen achter elkaar het beste uit zichzelf gehaald. Hij is met stip de toptien binnengekomen. Negentiende op de eerste rustdag, negende op de tweede rustdag.


Een tevreden sportman kijkt zondagmiddag verbaasd om zich heen. Nederlandse toeristen in Nîmes hebben de bus van Belkin als attractie ontdekt. Mollema en hij zijn opnieuw de blikvangers. Hoe het ene jaar opeens weer het andere jaar kan worden.


Met ingang van de derde week, de Pyreneeën nog op het menu, heeft de ploegleiding weer twee kopmannen. Dat stemt ploegleider Merijn Zeeman tevreden en trots. Dat wil hij nadrukkelijk gezegd hebben.


'Er wordt wel heel gemakkelijk geredeneerd dat Bauke met het wegvallen van Froome en Contador beter zou kunnen dan hij nu laat zien. Dan lees ik op Twitter dat hij topvijf zou moeten rijden, misschien wel voor het erepodium moet gaan. Maar hier rijden allemaal wereldtoppers hoor, en daar staan Laurens en Bauke keurig tussen.'


In twee dagen tijd zijn Mollema en Ten Dam weer het tweekoppige monster geworden. Aanvankelijk zette de ploegleiding duidelijk haar kaarten op Mollema. Zowel op de kasseien als in de Vogezen werd hij met alle zorgen omringd. Dat was ook van tevoren afgesproken en het tijdsverschil van vier minuten gaf geen ruimte voor discussie. Nu is die kloof minder dan anderhalve minuut. Terwijl Ten Dam zaterdag een hoofdrol opeiste in de klim naar wintersportoord Risoul, verloor Mollema terrein. Hij had er geen verklaring voor. 'Het gaat gewoon niet zoals het zou moeten gaan.'


Het siert Mollema dat hij niet verwijst naar de opstandige darmen van de eerste week. Ploegleider Zeeman is ervan overtuigd dat een gezonde Mollema er nu veel beter voor had gestaan. Wat hem zelf betreft zijn die darmen allang verleden tijd. 'Ik voel me nu al een week goed, dus daarmee wil ik niet meer aankomen.'


Hij heeft er ook geen moeite mee gehad dat Ten Dam dit weekeinde de vrije teugel kreeg. Op de vraag of hij zaterdag niet een beetje steun had kunnen gebruiken op weg naar Risoul: 'Nee, daarvoor was het verschil tussen ons op dat moment al te groot.'


Zo zal het in de Pyreneeën deze week weleens ieder voor zich kunnen worden. Bergop kan, in vergelijking met de vorige Tour, niet worden gerekend op de inbreng van Gesink en de Noor Nordhaug. Hun plaatsen zijn ingenomen door Kruijswijk en Clement, maar de laatste is de ploeg al kwijt door een valpartij.


Steven Kruijswijk was zaterdag voor de tweede keer mee in een vroege ontsnapping. Zeeman had, zei hij zondag, daarmee het ploegenklassement voor ogen. Belkin staat daarin tweede en er is hem veel aan gelegen lijstaanvoerder AG2R te passeren. Het ploegenklassement mag voor de buitenwereld van weinig belang zijn, voor de ploegleiding geldt een eerste plaats als hoofdprijs. 'Het zegt gewoon veel over hoe je als geheel presteert.'


Overigens werd de vluchtpoging van het groepje met Kruijswijk al ruim voor de top tenietgedaan. Daarna was hij niet meer in staat hand- en spandiensten te verrichten voor een van de kopmannen. In de Pyreneeën zal van hem allicht een dienende rol worden verwacht. Hoewel Kruijswijk een behoorlijk goede Tour rijdt, is het de vraag hoever die rol zal reiken.


Het zijn geen vragen waarmee je Laurens ten Dam zondagmiddag in Nîmes moet lastig vallen. Hij is blij de stad zonder kleerscheuren te hebben bereikt. Daarvoor moest hij vaker remmen dan hem lief was. 'Maar ik wilde niet in één klap verspelen wat ik de afgelopen dagen heb opgebouwd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden