Molenaarschap op werelderfgoedlijst UNESCO

Het molenaarschap komt op de lijst met immaterieel erfgoed bij UNESCO. Minister Jet Bussemaker van Cultuur nomineerde het 'nationale erfgoed' woensdag in Amsterdam. Het is voor het eerst dat een Nederlandse cultuuruiting op de werelderfgoedlijst komt te staan.

De Oukoopse Molen bij Reewijk. Beeld anp
De Oukoopse Molen bij Reewijk.Beeld anp

Immaterieel erfgoed is 'levend erfgoed', anders dus dan de namen op de bekende lijst van het UNESCO Werelderfgoed, zoals het Great Barrier Reef (een groot koraalrif in Australië), de pyramides van Giza in Egypte of het Nederlandse Waddengebied. Bij immaterieel werelderfgoed kan gedacht worden aan sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities of bijvoorbeeld uitdrukkingen. UNESCO stelt op de website dat 'een bijzonder kenmerk' van immaterieel werelderfgoed is dat het 'wordt overgedragen van generatie op generatie en belangrijk is voor een gemeenschappelijke identiteit'.

Om op de UNESCO-lijst terecht te komen moet worden voldaan een aantal criteria. Zo moet er sprake zijn van levende cultuur. Als men iets wil nomineren als immaterieel erfgoed, moet men ook kunnen vertellen hoe er voor het erfgoed gezorgd gaat worden. UNESCO is de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie en is vooral bekend van de werelderfgoederenlijst.

Minister Jet Bussemaker. Beeld anp
Minister Jet Bussemaker.Beeld anp
De wereldberoemde piramides van Giza. Beeld Reuters
De wereldberoemde piramides van Giza.Beeld Reuters

Bloemencorso's en papierknipkunst

Nederland heeft in 2012 het Immaterieel Erfgoedverdrag van UNESCO ondertekend. Daartoe is een nationale inventaris opgesteld door het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Op deze lijst staan Nederlandse cultuuruitingen zoals verschillende bloemencorso's, papierknipkunst en het ambacht van handmatig klompen maken. Ook de paardenmarkt in Vianen en het midwinterhoornblazen in Gelderland en Overijssel staan op de lijst. Bussemaker moest uit de inventarislijst een definitieve keuze maken.

Internationale tradities die de definitieve UNESCO-lijst gehaald hebben, zijn bijvoorbeeld het Mediterraanse dieet, de Mongoolse keelzangkunst en Chinese acupunctuur.

Het bloemencorso van Zundert, dat ook op de nominatielijst staat. Beeld de Volkskrant
Het bloemencorso van Zundert, dat ook op de nominatielijst staat.Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden