Mohammed B. zwijgt tegenover politie

Mohammed B. heeft zich de afgelopen dagen tijdens politieverhoren beroepen op zijn zwijgrecht. Dit heeft de hoofdofficier van justitie in Amsterdam vrijdag gezegd....

Van onze verslaggeefster

De 26-jarige verdachte raakte afgelopen dinsdag gewond nadat hij het vuur had geopend op de politie bij het Oosterpark in Amsterdam. B. wordt niet alleen van de moord op Theo van Gogh verdacht. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem ook van poging tot moord op een politieagent vanuit een terroristisch oogmerk, poging tot doodslag op omstanders, onder wie politiemensen, en overtreding van de wapenwet.

B. is daarnaast deelname aan een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk ten laste gelegd en samenspanning tot moord met een terroristisch oogmerk op onder anderen Van Gogh en VVD-Kamerlid Hirsi Ali. Zes andere mannen worden hiervan eveneens verdacht. Zij zijn bij de rechter in Amsterdam voorgeleid.

Het gaat om vier Marokkanen, een Algerijn en een man met de Marokkaanse en Spaanse nationaliteit. Zij werden eerder deze week met nog twee anderen, die inmiddels weer zijn vrijgelaten, gearresteerd. Deze mannen hebben volgens hoofdofficier De Wit wel verklaringen afgelegd. Over de inhoud wil hij niets kwijt. Uit onderzoek is volgens hem wel gebleken dat de mannen contact hadden met elkaar. Overigens gelastte de rechter-commissaris vrijdag de vrijlating van twee van deze zes verdachten. Het gaat om twee Marokkaanse neven. De rechter vindt een langer voorarrest niet nodig. De Wit houdt er rekening mee dat justitie nog meer verdachten in beeld krijgt.

De stichting Eigenwijks liet gisteren weten dat Mohammed B. zijn vrijwilligerswerk had neergelegd, omdat hij vanwege zijn geloofsovertuiging steeds meer eisen stelde aan de werkomstandigheden. B. werkte geruime tijd voor Eigenwijks, een buurtorganisatie in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart. Het dagelijks bestuur stelt: 'Het niet willen/mogen schenken van alcoholhoudende dranken en met name zijn bezwaar tegen het aanwezig zijn bij activiteiten van mannen en vrouwen samen tijdens het werk, waren onverenigbaar met zijn functie. Vanwege deze onverenigbaarheid hebben wij met respect voor elkaars opvattingen en in goede harmonie uiteindelijk besloten niet met elkaar verder te gaan.'

In 2001 hielp Eigenwijks een groep jongeren uit Overtoomse Veld een werkgroep op te richten. Mohammed was daar een van de 'trekkers' van. Ook zat hij in de redactie van de buurtkrant .

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden