Mohammed B. praat honderduit over overtuiging

AMSTERDAM (ANP) - Aanvankelijk dreigde het getuigenverhoor van Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, op niets uit te lopen. Hij weigerde te beloven of te zweren dat hij niets dan de waarheid zou verklaren, zoals de wet voorschrijft. ,,Ik beloof niks. Ik wil niet.''

Het Haagse gerechtshof, belast met de behandeling van de Hofstadzaak in hoger beroep, zat er duidelijk even mee in zijn maag. Zonder eed of belofte zou het verhoor van B. geen waarde hebben. Het Openbaar Ministerie en de advocaten dachten hardop met het hof mee, op zoek naar een oplossing. Mohammed B., die zijn gebruikelijke traditionele kledij heeft verruild voor trainingspak en een paar sneakers, zag het geamuseerd aan.

Hij maakte na een minuut of twintig abrupt een einde aan de juridische discussie tussen de togadragers. ,,Ik beloof het'', aldus B., ,,ik sluit het kort, ik beloof het.'' In het daaropvolgende verhoor belandde B. volop op de praatstoel, geprikkeld door het onderwerp - het wezen van zijn geloofsovertuiging - en de kennelijk goed ingelezen voorzitster van het hof, Van Dijk.

Spil van de Hofstadgroep

Mohammed B. werd vorig jaar door de rechtbank veroordeeld in het Hofstadproces. Hij kreeg geen straf opgelegd, omdat hij al levenslang heeft voor de moord op Van Gogh. Justitie beschouwt B. als de spil van de Hofstadgroep. In hoger beroep staan zeven verdachten terecht. Woensdag waren slechts twee van hen aanwezig ter zitting.

De religieuze denkbeelden van Mohammed B. bleken nog steeds even extreem en rechtlijnig als voorheen. Een ieder die zijn leven niet geheel in dienst stelt van Allah, is in zijn ogen een ongelovige. En ongelovigen moeten met het zwaard bestreden worden, zoals B. zelf heeft laten zien.

Het hof kon het verhoor van B. woensdag niet afronden, omdat er voor de middag een andere getuige op het programma stond. B. zal daarom vrijdag opnieuw in de zittingszaal van de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp moeten verschijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden