Mohammed B. in de rechtszaal: pak het zwaard

‘Ik roep elke moslim op tot de jihad: pak het zwaard’, zegt Mohammed B. Ja, ook de Nederlandse jeugd valt daaronder, bevestigt hij tegenover de president van het gerechtshof. En ja, ‘ik ben nog altijd even strijdbaar’.

Mohammed B., de moordenaar van filmmaker Theo van Gogh, gaat woensdag als getuige in het hoger beroep tegen zeven Hofstadverdachten, geen vraag van presidente Van Dijk van het hof uit de weg. Integendeel zelfs.

Hij is bereid zijn geloofsvisie uitgebreid uit de doeken te doen. Die is nog altijd precies dezelfde als in de geschriften die hij schreef voordat hij op 2 november 2004 de moord op Van Gogh pleegde, waarvoor hij tot levenslang is veroordeeld.

Maar niet eerder - tijdens zijn eigen rechtszaak noch tijdens het Hofstadproces in eerste aanleg - legde hij zijn gedachtengoed in de rechtszaal zo helder uit.

Het doel van iedere moslim moet volgens hem zijn de sharia in te voeren, ook in Nederland. ‘Maar als u mij vraagt of dat reëel is, dan zeg ik nee.’ Waarom niet? In Nederland is er een coalitie die de islam bestrijdt, zegt B. Er worden moslims opgepakt en gevangen gezet, ze worden gemarteld en beledigd in de media. ‘Tegelijkertijd is er een systeem waarmee je met de rug tegen de muur wordt gezet, waardoor je wel geloofsafval moet plegen.’

B. stelt dat een goede moslim dan nog maar twee opties heeft. Of ‘jassen en tassen pakken en wegwezen’ naar een land dat wel islamitisch is. ‘Alleen bestaat zo’n land op dit moment niet.’ Dan is er nog een mogelijkheid: ‘Je pakt de wapens en vecht’, zegt B. ‘Daar heb ik voor gekozen.’

Dat B. de democratische rechtsorde niet accepteert, werd voor aanvang van zijn getuigenverhoor opnieuw duidelijk. Hij weigerde de eed of de belofte af te leggen, waarin een getuige zweert dat hij de waarheid zal vertellen. ‘Ik erken u niet dus waarom zou ik u beloven de waarheid te zeggen’, aldus B. tegen de presidente van het hof.

Na lang juridisch gesteggel, of het verhoor wel rechtsgeldig zou zijn zonder eed of belofte, gaf B. met een glimlach het verlossende woord. ‘Ik sluit het kort. Ik beloof het.’

In de beveiligde rechtbank in Amsterdam komen vrijdag de leden van de Hofstadgroep aan. Ze zijn veroordeeld tot celstraf vanwege deelname aan een terroristische organisatie. Het Openbaar Ministerie is in hoger beroep gegaan. Vandaag getuigt Mohammed B. (ANP) Beeld
In de beveiligde rechtbank in Amsterdam komen vrijdag de leden van de Hofstadgroep aan. Ze zijn veroordeeld tot celstraf vanwege deelname aan een terroristische organisatie. Het Openbaar Ministerie is in hoger beroep gegaan. Vandaag getuigt Mohammed B. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden