Mohamed B. wordt als een groot gevaar gezien

Door de aanslagen in Parijs en de verijdelde poging in het Belgische Verviers komt de terreurdreiging voor Nederland 'plotsklaps heel dichtbij'. Officier van justitie Bos was vandaag duidelijk op de pro formazitting in Rotterdam: het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt terreurverdachte Mohamed B. (27) als een groot gevaar voor de Nederlandse samenleving.

Tekening van Mohamed B. tijdens de pro forma zitting. Beeld anp
Tekening van Mohamed B. tijdens de pro forma zitting.Beeld anp

B., die vorig jaar oktober in Amsterdam werd aangehouden, wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristische moord. Volgens een ambtsbericht van de AIVD was hij bezig een wapen in handen te krijgen om een aanslag te plegen op de politie. Van een dergelijke aanslag werden de twee ex-Syriëgangers in België die vorige week in Verviers werden doodgeschoten, ook verdacht. In hun woning werden wapens aangetroffen.

In het huis van B., die illegaal verbleef bij zijn broer in Amsterdam, werd geen wapentuig gevonden. Wel een usb-stick, een tablet en een schrift, met volgens het OM duidelijke aanwijzingen dat B. een aanhanger is van de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS). Hij heeft zelfs de eed van trouw gezworen aan de kalief van IS, Abu Bakr al-Bagdadi, althans dat schreef hij zelf op in zijn schrift. Die eed wordt in die kringen 'zeer serieus genomen', aldus de officier.

Advocaat Andre Seebregts. Beeld anp
Advocaat Andre Seebregts.Beeld anp

In het schrift stond ook een specifiek aan Nederland gerichte boodschap. 'Deze brief is van de volgelingen van de Islamitische Staat aan de Nederlandse regering. Als zij deelneemt aan de duivelse coalitie tegen de staat (...) bij Allah dan zullen uw dagen zwart zijn.'

Flessenbom

En verder een recept om, in vier stappen, een flessenbom te vervaardigen. Daarbij de aantekening: 'goed mengen en gooi het snel tegen voorbijkomende dingen zoals auto's van de afvallige politie of het tirannieke leger, inshallah (als God het wil)'. Die flessenbom werd volgens het OM expliciet genoemd door een woordvoerder van IS in een oproep die, vlak voor de Amerikaanse bombardementen op 23 september begonnen, op internet verscheen. IS spoorde zijn aanhangers aan soldaten, politie en beveiligers aan te vallen van de tawaghit (afvallige regeringsleiders).

Nog lang niet alle in beslag genomen materiaal is onderzocht. Het OM lichtte er gisteren enkele voorbeelden uit die inzicht zouden geven in B.'s gedachtengoed. Zo reageerde hij op Facebook op berichten over een IS-veldslag: 'De IS staat 4ever, als god het wil. Wij komen jullie onthoofden, jullie de afvalligen van de Islam.'

Bange schijter

Dat was stoer gedrag dat niet serieus moet worden genomen. Het is 'spelen met identiteiten', wierp B.'s raadsman André Seebregts tegen. Zijn cliënt is niet de enige die op internet een andere identiteit aanneemt. Velen doen dat uit nieuwsgierigheid, voor de lol, om te zien hoe anderen reageren.

Bovendien zijn er verklaringen van B.'s schoonzus, broer en ex-vriendin. Zij geven een beeld van B. dat haaks staat op dat van vrijwel alle andere Nederlandse jihadi's. Hij bidt niet, rookt, drinkt soms een biertje. Volgens zijn Surinaamse ex was B. niet geïnteresseerd in politiek en was hij 'een bange schijter'. Ze had ook nooit gemerkt dat hij een hekel had aan de politie.

Officier van Justitie mr. Bos tijdens de pro-formazitting. Beeld anp
Officier van Justitie mr. Bos tijdens de pro-formazitting.Beeld anp

Mohammed Atta

Zo'n profiel kan volgens het OM misleidend zijn. Misschien is B., die er in de rechtszaal niet fundamentalistisch uitziet, lid van een stille cel. Mohammed Atta was aan de buitenkant ook geen vrome moslim en toch vloog hij op 11 september 2001 met een vliegtuig in op het World Trade Center.

Seebregts voerde nog aan dat er geen enkel concreet bewijs is. De AIVD meldt weliswaar dat B. bezig was een wapen te bemachtigen, maar die informatie valt niet te toetsen. 'Dus kunnen we er niet zoveel mee', aldus de raadsman, die de rechter verzocht de voorlopige hechtenis van B. op te heffen.

De rechter vond de verdenkingen tegen B. concreet genoeg en wees dat verzoek af. Hij blijft voorlopig, in elk geval zolang het onderzoek nog loopt, vastzitten op de terroristenafdeling in Vught.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden