Mohamed B. vrijgesproken van voorbereiden aanslag

Terreurverdachte Mohamed B. (27) is dinsdag vrijgesproken van het voorbereiden van een terreuraanslag in Nederland. Hij barstte meteen na de uitspraak in huilen uit. Tegen de Marokkaan was vier jaar celstraf geëist.

Beeld ANP

Volgens de rechter had het er wel alle schijn van dat B. een aanslag wilde plegen of naar Syrië wilde reizen, om zich daar aan te sluiten bij Islamitische Staat. Toch is er volgens de rechter geen bewijs dat B. echt een terrorist is. Ook is gebleken dat hij zich uit stoerdoenerij wel vaker voordeed als een 'stoere jongen'. Het Openbaar Ministerie kondigde na de uitspraak aan in hoger beroep te gaan.

De illegaal in Amsterdam verblijvende B. zou volgens de aanklagers in het beginstadium zijn geweest van de voorbereiding van een aanslag in Nederland op politiemensen of militairen. De rechtbank in Rotterdam stelde B. anderhalve week geleden onverwacht op vrije voeten, wat al duidde op een mogelijke vrijspraak.

Fantast
B. zat al bijna een jaar in voorarrest. Tijdens zijn zaak stond de vraag centraal of hij een terrorist is, zoals het OM beweert, of een fantast die zich om stoer te doen niet alleen valselijk uitgaf als jihadist maar ook als miljonair en grote drugsdealer.

B. werd opgepakt op basis van een ambtsbericht van de AIVD in het huis van zijn broer, waar hij illegaal verbleef. Een huiszoeking daar leverde geen wapens op. Wel een usb-stick, een tablet en een schrift, met volgens het OM aanwijzingen dat B. een aanhanger is van Islamitische Staat (IS). Zo had hij zelf in zijn schrift geschreven dat hij de eed van trouw had gezworen aan de kalief van IS, Abu Bakr al-Baghdadi.

In dat schrift stond ook een specifiek aan Nederland gerichte boodschap. 'Deze brief is van de volgelingen van de Islamitische Staat aan de Nederlandse regering. Als zij deelneemt aan de duivelse coalitie tegen de staat (...) bij Allah, dan zullen uw dagen zwart zijn.'

Verder werd er een recept in aangetroffen om een flessenbom te maken. Daarbij de aantekening: 'goed mengen en gooi het snel tegen voorbijkomende dingen zoals auto's van de afvallige politiek of het tirannieke leger.'

Onthoofden
Hij uitte zich ook dreigend op Facebook, met teksten als 'de IS staat 4ever, als god het wil. Wij komen jullie onthoofden, jullie de afvalligen van de islam.' B. zelf deed dat tijdens de behandeling van de zaak af als 'stoerdoenerij'. Hij wilde vooral indruk maken op vrouwen met wie hij chatte. De radicale teksten in zijn schrift waren niet meer dan een geheugensteuntje, zei B. Hij moest immers authentiek overkomen in zijn chats. In werkelijkheid is hij westers: hij rookt en drinkt. En met de vrouwen chatte hij niet alleen over de jihad, hij vroeg hun ook naar hun borsten en seksuele kwaliteiten.

Dat B. een fantast is die 'speelt met identiteiten', blijkt volgens de verdediging uit zijn bewering dat hij in Libië aan een trainingskamp heeft deelgenomen en in Syrië ging strijden. Dat klopt volgens de verdediging aantoonbaar niet. Eerder heeft hij zich in Marokko voorgedaan als een bemiddelde jongeman, terwijl hij eigenlijk geld stal.

Ook deskundigen die zich in B.'s persoonlijkheid verdiepten, constateren dat hij de neiging heeft zich anders voor te doen dan hij is en dan opgaat in fantasieverhalen. Volgens het OM vormde B. echter 'een doodenge bedreiging voor onze open en vrije samenleving', zo stelde de officier van justitie in de rechtbank van Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.