Mogen wij hier onze 25 rondjes lopen?

Met soepele pas snelt Diribe Alemu over de atletiekbaan. Vijfentwintig rondjes, in totaal 10.000 meter, legt de fr Ethiopische atlete deze zaterdagavond af, in een surrealistisch decor waarin afwisselend wind, regen en zonnestralen om voorrang strijden....

Even over tienen finisht ze, in 31.04,49, een opmerkelijk goede tijd voor een debutante op deze lange ommegang. Nu mag ze toch zeker wel naar de Olympische Spelen? Euh, dat weet ze nog niet.

Het heeft iets koddigs. Tijdens een Nederlandse atletiekwedstrijd, in het kader van het nationale baancircuit, wordt speciaal voor de buitenlandse gasten een 10.000 meter op het programma gezet. Nederlandse atletes zie je er niet; slechts een drietal Ethiopische atletes gaat, met aan kop de Belgische mannelijke haas Pieter Reynders, van start.

Bij atletiekvereniging De Keien in Uden wilden ze het reguliere baanprogramma graag onderbrekenvoor de 25 rondjes van Diribe Alemu, Bizunesh Bekele en Ayelech Worku, stuk voor stuk van een niveau waar geen Nederlandse atlete, Lornah Kiplagat uitgezonderd, aan tippen kan.

Bondscoach Gerard Nijboer, zaterdagavond als toeschouwer in het Brabantse land aanwezig, zou wel raad weten met zulke pareltjes. In Ethiopienken ze daar anders over. Het is de macht van het getal, ze hebben er ook zoveel.

Allemaal willen ze naar de Spelen, in de voetsporen treden van Abebe Bikila, Haile Gebreselassie en Derartu Tulu. De kenners kunnen zeker tien, vijftien Ethiopische namen opnoemen van geheide medaille-kandidaten, maar voor slechts drie vrouwen is er op de 10.000 meter een startbewijs.

Het is hetzelfde probleem als bij Amerikaanse sprinters, Oostenrijkse ski, Keniaanse marathonlopers en Nederlandse schaatsers. Zo veel talenten, maar slechts drie olympische startbewijzen per discipline.

De Amerikanen gaan vanaf volgend weekeinde in Sacramento bij de nietsontziende trials strijden voor hun olympische tickets, de Ethiopische langeafstands-atletes grazen Europa af naar geschikte wedstrijden om goede tijden te lopen, waar de keuzeheren thuis in Addis Abeba niet omheen kunnen.

Het probleem hierbij is dat organisaties van grote baan-evenementen geen 10.000 meter voor vrouwen op het programma zetten. Reden: te saai, te weinig sexy voor de televisie ook; bovendien worden de meeste lokale atletes er door de timide Oost-Afrikanen aan alle kanten afgelopen.

Dus is het improviseren. Twee weken geleden werd in Utrecht al een 10.000 meter, speciaal voor de Afrikaanse dames georganiseerd, die deels door onderling gekrakeel van de sporters in het water donderde. Zaterdag viel de eer te beurt aan Uden.

Uden? Jawel, het management van Jos Hermens heeft er een atletenhuis, waar Oost-Afrikaanse atleten worden ondergebracht. En voor die lieve, rustige kostgangers wil vereniging De Keien best een 10.000 meter op touw zetten.

Dus daar liepen ze zaterdagavond. Op het middenterrein poogde polsstokspringer Laurens Looije tevergeefs een hoogte van 5.70 meter te slechten, op de tribune aten Nederlandse sprintsters een bruine boterham. Daar ook aanwezig Gete Wami, in Sydney zilver op de 10.000 meter, in Atlanta goed voor brons, in 2002 winnares van de marathon van Amsterdam.

Ze had hier ook graag een goede tijd willen lopen, maar de atlete die tien maanden geleden moeder werd, kampt met een achillespeesblessure. 'Ik ga volgende week op bezoek bij sportarts Peter Vergouwen.' De Spelen gaat ze niet halen, is dat een grote teleurstelling? 'Ach, zo is het leven'.

Ondertussen draaft Alemu haar rondjes, in het spoor van haar Belgische haas. Bekele en Worku zijn al op achterstand gezet. Het tweede deel gaat sneller dan de eerste vijf kilometer, 15.40 om 15.23. Atletiekcoach Theo Joosten, die de Oost-Afrikaanse atletes begeleidt: 'Het is haar debuut, hoe doet ze dat? Wat een fantastisch talent.'

De eindtijd is de beste die een Ethiopische atlete dit seizoen op de 10.000 meter behaalde. Alleen Paula Radclife was vorige week in Gateshead beduidend sneller (30.17,15). De Britse kiest in Athene echter voor de marathon.

In Addis Abeba gaat de machtige bondscoach Woldemeskel Kostre binnenkort de olympische startbewijzen verdelen. Twee atletes, wereldkampioen Berhane Adere en tweevoudig olympisch kampioene Tulu, lijken zeker. Over het derde startnummer zal nog flink gediscussieerd worden.

Alemu maakt zeker een kans, meent Joosten, al weet je het nooit. Dat ze in Uden en dat is tegen de regels door een mannelijke gangmaker naar een snelle eindtijd gebracht werd, zal in Addis Abeba niet doordringen.

Joosten, met een glimlachje: 'Kostre krijgt alleen de uitslag met de tijden van de dames te zien. Ja, schrijf maar op hoor, Nederlandse kranten leest hij niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden