Mogen we ook een vraagje stellen?

Voetbal International is er ooit mee begonnen en sinds een jaar of wat is het een rage: de rubriek met persoonlijke vragen aan de sporter....

We hebben onze pappenheimers er door leren kennen. De algemene veronderstelling dat voetballers dom, althans weinig erudiet zijn, is dus geen vooroordeel, maar een waarheid als een koe. Voetballers lezen geen boeken, zelden een krant en soms wel eens iets uit de leesmap. In politiek zijn ze niet geïnteresseerd, hun hobby is thuis op de bank naar een videootje (actiefilmpje) liggen kijken en het liefst eten ze kip caramba, een gerecht van hun moeder.

Het langst van al die rubrieken is 'honderd vragen aan...', in Sport International, ooit een afscheidingsbeweging van VI. De Contractspeler, het huisorgaan van de VVCS (de vakbond van de voetballers), hengelt zelfs op twee plekken naar de voorkeuren van sporters. Het maandblad, waarin ook de officiële organen voor de beroepswielrenners en de professionals in de draf- en rensport zijn opgenomen, brengt Senior/Junior, een rubriek met een gearriveerde en een net begonnen voetbalprof, en Coureur-locale, voor de vakbondsleden die fietsend door het leven gaan.

Hoewel je de meeste antwoorden op voorhand weet, fiets je ze toch altijd even langs. Dat Steven de Jongh, 22, TVM-wielrenner uit Groot-Schermer voor de doodstraf is, verbaast je niets. Maar De Jongh wenst er nog wat aan toe te voegen en krijgt er, van een vakbondsblad nota bene, nog de ruimte voor ook.

'Mensen van wie een familielid is vermoord, moeten zich op de dader kunnen uitleven. Kunnen ze hun agressie een beetje kwijt.'

Van een vakbond mag je verwachten dat die opkomt voor zijn leden. Slechts één vraagje: zou die vakbond in het vervolg ook hele domme leden tegen zichzelf in bescherming willen nemen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden