Mogelijke jihadganger Maher H.: 'Ik verleende hulp in Syrië'

Drie vermoedelijke jihadisten staan vandaag terecht voor de rechtbank in Den Haag. Het gaat om de Syriëganger Maher H. (20) en de 'ronselaars' Imad el O. (23) en ronselaar Shukri Farah (20), de vrouw van H.

Pro IS-demonstranten tijdens een protest in de Haagse Schilderswijk.Beeld anp

Maher H. (20) moet zich bij de rechtbank verantwoorden voor terroristische misdrijven. Hij heeft volgens het Openbaar Ministerie van maart 2013 tot begin februari 2014 voorbereidingen getroffen en daarna meegedaan aan de strijd in Syrië. Hij is de eerste zogenoemde Syriëganger die terechtstaat.

Maher H. heeft vandaag verklaard dat hij 'hulp heeft verleend' in Syrië.
'Ik heb voedselpakketten uitgedeeld en gemaakt. Ook heb ik in een magazijn met hulpgoederen geholpen', vertelde hij. 'Ik moest onder meer voedselpakketten, dekens, kleding en medicijnen uit vrachtwagens en busjes halen.'

Voor welke organisatie H. werkte wil hij niet zeggen, zo meldt verslaggeefster Janny Groen vanuit de rechtbank. H. zegt wel dat op de plek waar hij in Syrië verbleef onder meer Unicef en een Duitse en Saudische hulporganisatie actief waren.

Tijdens de zitting werd de verdachte gevraagd waarom hij op een profielfoto op sociale media poseerde met kalashnikov als hij alleen aan hulpverlening deed, en niet met bijvoorbeeld hulpgoederen. 'Je mag van de islam niet met je goede daden pronken', was het antwoord van H.

Maher H. benadrukte dat hij het als een verplichting zag om te gaan helpen in Syrië. 'Wat er in Syrië gebeurt. Het is heel erg en onrechtvaardig. Daarom ben ik naar Syrië gegaan.'

Onterecht 'jihadismesausje'

Tegen 'ronselaar' Imad el O. (23) werd eerder vandaag 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden geëist. Volgens de aanklagers nam hij op 22 maart 2013 een toen 16-jarig meisje zonder toestemming van haar ouders mee naar vliegveld Zaventem bij Brussel en wilde hij haar via Egypte naar Syrië laten reizen, zo zeiden ze vandaag bij de rechtbank in Den Haag.

Volgens El O. was het doel niet om naar Syrië te reizen om mee te doen aan de strijd daar, maar om samen naar Egypte te gaan om daar Arabisch te studeren, de islam te bestuderen en te trouwen.

Het meisje wilde zelf met hem mee, benadrukte hij vandaag voor de rechtbank in Den Haag. Ze kreeg ruzie met haar ouders over haar voorgenomen plannen om met El O. weg te gaan en te trouwen. El O: 'Haar vader reageerde uiteindelijk dat ze moest doen wat ze wilde, maar dan hoefden we niet meer terug te komen.' Dat zag El O. als een soort toestemming van haar ouders om haar mee te nemen.

Zijn advocaat Charles Starmans onderstreept dat deze zaak ten onrechte een 'jihadismesausje' heeft gekregen. Daar gaat het hier helemaal niet om, stelt hij. Het meisje wilde vluchten voor haar ouders. Ze had problemen thuis. Van een doorreis naar Syrië is volgens hem geen enkele sprake geweest. 'Zelfs als ze niet met mijn cliënt naar Egypte was gereisd, dan was ze met vriendinnen gegaan. Ze wilde gewoon weg bij haar ouders.'

Vrouw

Later vandaag verschijnt ook de vrouw van Maher H. bij de rechtbank. Shukri F. wordt ervan beschuldigd dat ze contacten heeft onderhouden met jihadisten in Syrië. Ook probeerde ze mensen te werven en 'geestelijk rijp te maken voor afreis naar Syrië', vermoedt het Openbaar Ministerie. Volgens Groen is Shurkri eerder getrouwd geweest met een vermoedelijke Syriëganger en dicht justitie de vrouw hierom een mogelijk belangrijke rol toe in de gang naar de Syrië.

De uitspraak in alle zaken staat op 1 december gepland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden