Mogelijke fraude bij zeker vijf anti-jihadprojecten onderzocht

Het Openbaar Ministerie onderzoekt fraude en corruptie bij tenminste vijf grote anti-radicaliseringsprojecten. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar misbruik van subsidies voor het bestrijden van jihadisme in Nederland.

Boven en onder: deelnemers aan een anti-IS-demonstratie op het Plein in Den Haag, eind juni van dit jaar.Beeld anp

Volgens een woordvoerder van het OM zijn er twee verdachten in een strafrechtelijk onderzoek naar fraude met subsidies die zijn verstrekt door het instituut voor multiculturele vraagstukken FORUM. Betrokkenen zeggen dat het gaat om twee anti-radicaliseringsexperts die op 31 juli in Den Haag staande zijn gehouden.

De een is FORUM-programmamanager en PvdA-politicus Halim el Madkouri, de ander de Haagse Berber-activist Farid L. Laatstgenoemde gaf kort voor de staandehouding onder het oog van een aantal undercoveragenten in een koffiebar een enveloppe met vierduizend euro in contanten aan El Madkouri.

El Madkouri en L. waren beiden betrokken bij de organisatie van een vijftal 'weerbaarheidsbijeenkomsten' voor ouders van potentiële Syriëgangers in Den Haag, Gouda en Delft. Naast deze projecten onderzoekt het OM inmiddels vergelijkbare initiatieven in Rotterdam en Amsterdam.

Voor politiek Den Haag komen de onthullingen op een ongelukkig moment. Het kabinet heeft een uitgebreid pakket aan maatregelen om radicalisering in Nederland tegen te gaan opgenomen in de dinsdag gepresenteerde Miljoenennota.

Beeld anp

Ingeluisd
Farid L. heeft verklaard dat het contante geld afkomstig was uit een voorschot van 40 duizend euro dat hij dit voorjaar van FORUM kreeg voor het organiseren van anti-radicaliseringsbijeenkomsten. Volgens L. mocht hij de bijeenkomsten organiseren onder voorwaarde dat hij El Madkouri contant een deel van de subsidie toeschoof. Hij ontkent zelf te hebben geprofiteerd van de subsidiëring, ook al wordt hij daar door een oud-collega van beschuldigd.

El Madkouri heeft een geheel andere lezing. Hij vindt dat hij er door F. is ingeluisd. De enveloppe met geld was volgens hem 'een privé-kwestie' die verband hield met een lening die hij in de zomer van 2013 verstrekte aan de Berber-activist. Die zou daarmee een aanbetaling hebben gedaan voor een appartement in Marokko, in de buurt van het zomerhuis van El Madkouri.

De advocaat van El Madkouri noemt Farid L. 'een werkeloze oplichter.' 'Wat hij stelt is totaal ongefundeerd. Er is geen snipper bewijs dat El Madkouri ooit geld voor zichzelf heeft gevraagd of gekregen. Dat kunnen wij sluitend aantonen.'

'Geen mededelingen'
De inspectiedienst van Sociale Zaken is niet de enige die de geldstromen bij FORUM doorlicht. De Onderzoeksraad Integriteit Overheid die klokkenluidermeldingen onderzoekt heeft de afgelopen weken verklaringen opgenomen bij FORUM over een overboeking van 150 duizend euro naar twee andere denktanks, die moesten voorkomen dat moslims radicale ideeën ontwikkelen.

De bestuurder van FORUM, Rob Dortland, zegt in een reactie dat hij geen mededelingen doet over de zaak El Madkouri, en dat hij het onderzoek van de Onderzoeksraad met vertrouwen tegemoet ziet.

Dinsdag wordt duidelijk hoe de zaak tussen Halim el Madkouri en FORUM er voor staat. In een kort geding eist El Madkouri dat zijn ontslag ongedaan wordt gemaakt, maar FORUM zal in de rechtzaal het ontslag 'verdedigen en toelichten', aldus Dortland.

De voorzitter van de raad van toezicht van FORUM, Tjibbe Joustra, heeft begin september het boetekleed aangetrokken. 'We zijn al een jaar of vier in bestuurlijke perikelen verzeild geraakt. Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Het is een nederlaag', aldus Joustra in een vertrouwelijk verslag.

Vandaag in de Volkskrant: anti-jihadisten vechten elkaar de tent uit.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden