Mogelijk weer gifgas gebruikt in Syrië

Oppositieleden in Syrië hebben vandaag video- en fotobeelden gepubliceerd waarop mensen, onder wie veel kinderen, met ademhalingsproblemen te zien zijn. Bij sommigen komt er schuim uit de mond. Volgens de oppositie is dit het zoveelste bewijs dat het regime van de Syrische president Bashar al-Assad aanvallen met het verboden chloorgas uitvoert.

Redactie
Een jongen zit op een bed op in een kliniek in het Syrische dorp Sarmin in verband met de gasaanval in het gebied. Beeld anp
Een jongen zit op een bed op in een kliniek in het Syrische dorp Sarmin in verband met de gasaanval in het gebied.Beeld anp

De meest recente aanval zou maandagochtend hebben plaatsgevonden in Sarmin, een plaats in de provincie Idlib, die grotendeels in handen is van het aan Al Qaida gelieerde Nusra Front. Bij gebrek aan onafhankelijke bronnen ter plaatse is het lastig om de claim te verifiëren.

Op de foto's en video's die zijn gepubliceerd door activisten in Sarmin is te zien hoe medici zich buigen over slachtoffers die moeite hebben met ademen. Ze hangen aan infusen en hebben mondkapjes op. Ook zijn er beelden van drie kinderen in lijkwades (let op: deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren). In een andere video is een kind te zien dat na de vermeende aanval van de grond wordt geraapt en met een emmer water wordt overgoten.

'Het was ongeveer 8.45 uur in de ochtend toen we het geluid van helikopters hoorden', zegt een arts in een van de video's. 'We hoorden geen explosie, maar vrijwel direct daarna werden er gewonden binnengebracht. Slachtoffers hebben symptomen als oog- en neusirritatie en ademhalingsproblemen.' Volgens de arts gaat het 'zeer waarschijnlijk' om de inzet van chloorgas.

Tekst loopt door onder de video.

Een slachtoffer met ademhalingsproblemen in het ziekenhuis in Sarmin. Beeld anp
Een slachtoffer met ademhalingsproblemen in het ziekenhuis in Sarmin.Beeld anp

Zes doden

Volgens Ahmad Alkhatib, een media-activist uit Aleppo die tegenwoordig in de Turkse grensplaats Kilis woont, zijn er zes doden gevallen, onder wie drie kinderen. Hij baseert zich op bronnen ter plaatse. 'Allemaal komen ze uit dezelfde familie. Daarnaast zijn er 112 gewonden met ademhalingsproblemen opgenomen in het ziekenhuis. Sommigen zijn in levensgevaar.'

Het gebruik van chloorgas is volgens het Genève-protocol van 1925 verboden. Na de grootschalige aanval met chemische wapens op 21 augustus 2013 in Ghouta, waarbij honderden mensen om het leven kwamen, stemde president Bashar al-Assad in met het ontmantelen van zijn chemische wapenarsenaal. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, die inmiddels bijna alle chemische wapens heeft vernietigd, zei vorig jaar nog dat er 'overtuigende bevestiging' is dat chloorgas nog altijd 'systematisch en herhaaldelijk' als wapen wordt ingezet in dorpen in het noorden van Syrië.

De organisatie liet, door gebrek aan bewijs, in het midden wie de aanvallen uitvoert. De laatste beschuldigingen van het gebruik van gifgas komen uit Irak. Vertegenwoordigers van de Koerdische regionale regering beschuldigen terreurgroep Islamitische Staat van de inzet van chloorgas tegen Koerdische peshmerga-strijders.

De Syrische regering heeft het gebruik van chemische wapens in door rebellen bezette gebieden altijd ontkend. Syrische functionarissen waren niet beschikbaar voor commentaar. Het leger heeft de berichten over de gasaanval in Sarmin afgedaan als 'propaganda'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden