Mogelijk vanaf 45 jaar nabestaandenuitkering

Het kabinet is bereid de groep nabestaanden die volgens nieuwe wetsvoorstellen recht krijgt op een nabestaandenuitkering uit te breiden. 'Het is denkbaar', schrijft staatssecretaris Linschoten aan de Kamer 'om de geboortegrens te verschuiven naar bijvoorbeeld 1950.'..

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Dat betekent dat ieder die nu ouder is dan 45 jaar recht zou krijgen op een uitkering indien de echtgenoot overlijdt. De verruiming kost het kabinet maximaal vijftig miljoen gulden. De nieuwe Nabestaandenwet moet in de eerste helft van 1996 ingaan.

Linschoten hield tot nu toe vast aan het geboortejaar 1945 als nieuwe grens. Tegen die grens was in de Kamer verzet gerezen. Veel fracties vinden dat vrouwen net onder de vijftig jaar de dupe worden. Die groep krijgt geen recht op uitkering en heeft slechte kansen op de arbeidsmarkt.

De leeftijdsbeperking geldt nooit indien de weduwe of weduwnaar kinderen jonger dan achttien jaar verzorgt. In die situaties bestaat altijd recht op een uitkering, zij het dat eventuele inkomsten uit werk worden verrekend.

Linschoten doet zijn concessie in bedekte termen. Hij schrijft de Kamer dat hij het geboortejaar 'voorshands' niet opschuift, maar dat hij het wil bezien in samenhang met andere voorstellen. Linschoten wil wat onderhandelingsruimte over houden in verband met andere wensen van de Kamer.

Er bestaat nog een reeks van verlangens van fracties om de voorstellen voor de ingrijpende bezuinigingen op de nabestaandeuitkeringen te verzachten. Al die andere verlangens wijst Linschoten direct af. Uit zijn stuk aan de Kamer blijkt dat de wensen van de fracties, in combinatie met elkaar, niet veel meer hoeven te kosten dan zijn eigen voorstel. Het ligt daarom in de rede dat er binnen de coalitie nog flink onderhandeld zal worden.

VVD, CDA en Groen Links vragen met name om gelijke behandeling van ongehuwd samenwonenden met gehuwden. D66 en PvdA bepleiten een inkomensonafhankelijk halfwezenpensioen. PvdA en D66 wensen een ruimere vrijstelling voor weduwen en weduwnaars met lage inkomens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden