Mogelijk toch Nederlandse militairen naar Congo

Er gaan mogelijk toch enige tientallen Nederlandse militairen meedoen met de VN-missie in de Democratische Republiek Congo. Het kabinet gaat de ‘mogelijkheden en wenselijkheid’ van een Nederlandse bijdrage aan een EU-operatie binnen de VN-missie onderzoeken, aldus de ministers Bot (Buitenlandse Zaken) en Kamp (Defensie) in een brief aan de Tweede...

ANP

Minister Bot had eerder steeds gesteld dat Nederland niet mee zou doen aan de missie, behoudens wellicht enige stafofficieren. Wel had de Europese Unie al beloofd om 450 militairen te leveren, gestationeerd in de hoofdstad Kinshasa. Nog eens duizend Europese militairen worden in een buurland op de achtergrond gehouden om bij nood ingezet te worden.

Het kabinet gaat nu onderzoeken of er wellicht toch meer militairen dan de paar stafofficieren gestuurd kunnen worden. Het zou dan gaan om enige tientallen, maar een besluit daarover is nog niet genomen.

De VN hebben al 17.000 militairen in Congo. Doel van de missie is om Congo in het jaar van de verkiezingen (op 18 juni en later in het jaar voor Senaat en gemeenteraden) rustig te houden.

In de Tweede Kamer heeft vooral de PvdA altijd aangedrongen op een Nederlandse bijdrage aan militaire missies van de VN in Afrika.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden