Nieuws

Mogelijk toch geen vrijspraak voor Britse demonstranten die beeld van slavenhandelaar vernielden

De Britse hoofdaanklager overweegt om de rechtszaak tegen vier vrijgesproken beeldenstormers voor te leggen aan een hogere rechter. Eerder had een rechtbankjury de anti-racisme demonstranten die het beeld van Edward Colston in de haven van Bristol hadden gedumpt, vrijgesproken. Dat verrassende oordeel heeft veel ophef veroorzaakt, onder meer binnen regeringskringen.

Patrick van IJzendoorn
De demonstranten gooien een standbeeld van Edward Colston in de haven van Bristol tijdens een Black Lives Matter-protestbijeenkomst in juni 2020.  Beeld Ben Birchall / AP
De demonstranten gooien een standbeeld van Edward Colston in de haven van Bristol tijdens een Black Lives Matter-protestbijeenkomst in juni 2020.Beeld Ben Birchall / AP

Binnen het Britse rechtssysteem valt er normaal gesproken niet te tornen aan een oordeel van een jury. Wel kan de hoofdaanklager in uitzonderlijke gevallen laten nagaan of de rechtsgang op een correcte wijze is gevolgd. Dat is precies wat Suella Braverman overweegt, de hoofdaanklager die deel uitmaakt van de Conservatieve regering. De vraag zal dan zijn of de rechter de jury op een juiste wijze heeft begeleid en voorgelicht.

Het proces leek vrij eenduidig. De vier hebben niet ontkend dat ze het beeld van de 17de-eeuwse slavenhandelaar hebben beschadigd. Dat is zelfs op beelden te zien. Ze waren dan ook verbaasd dat de elf van de twaalf juryleden dinsdag tot de conclusie waren gekomen dat er geen strafbaar feit had plaatsgevonden. Anders dan Amerikaanse mogen Britse juryleden na het proces met niemand praten over de beraadslagingen, zeker niet met de media.

Vandalisme

Mogelijk is de jury gevallen voor het pleidooi van de verdediging. In zijn pleidooi had de advocaat de leken in het gerechtshof aangeraden om aan ‘de juiste kant van de geschiedenis’ te staan. Bij het proces stond echter niet de vraag centraal of de actie juist was, maar of deze wettelijk was. Mogelijk heeft de rechter de jury onvoldoende laten weten dat niet de slavernijgeschiedenis een oordeel verdient, maar vandalisme van openbaar bezit.

De verwachting was dat de vier schuldig zouden worden bevonden bij de rechtbank van Bristol, waarna rechter Peter Blair, gelet op de achtergronden, mogelijk geen straf zou opleggen. Afgelopen dagen is er veel discussie geweest over de uitspraak. Zo is de vrees geuit dat er een precedent is geschapen. Voormalig minister van Justitie Robert Buckland noemde het oordeel ‘pervers’.

Er was een grote campagne georganiseerd om de advocaatkosten voor de verdachten te financieren, met onder meer muziekconcerten en de verkoop van een t-shirt dat kunstenaar Banksy, een inwoner van Bristol, speciaal had gemaakt. De vier noemden de recente uitspraak ‘een zegen voor Bristol’. Wanneer er een herziening komt en hogere rechters oordelen dat het proces niet op een juiste wijze is gevolgd, kan er een nieuw proces komen met een verse jury.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden