Mogelijk Syrische kerninstallatie

WENEN -Westerse inlichtingendiensten verdenken Syrië ervan dat het een geheime nucleaire installatie heeft gebouwd vlakbij de Syrische hoofdstad Damascus. Dat heeft de Duitse krant Süddeutsche Zeitung gemeld.


Volgens het Institute for Science and International Security (ISIS), een denktank in Washington, was de installatie mogelijk verbonden met een kerncentrale in aanbouw die drie jaar geleden door Israëlische gevechtsvliegtuigen werd gebombardeerd.


De installatie zou zich bij Marj as Sultan bevinden, ongeveer vijftien kilometer ten oosten van Damascus. De Süddeutsche Zeitung zegt twee foto's te hebben die genomen zouden zijn in twee gebouwen die onderdeel uitmaken van de kerninstallatie.


Het is volgens het ISIS onduidelijk of de installatie ook operationeel is. 'De mogelijkheid bestaat dat Syrië de gebouwen medio 2008 heeft leeggehaald en maatregelen heeft genomen om eerdere activiteit op deze locatie te verbergen', aldus het ISIS in een rapport over de kwestie.


Syrië heeft de afgelopen twee jaar geweigerd inspecteurs van het Internationale Atoomagentschap (IAEA) in Wenen toe te laten tot de gebombardeerde Dair Alzour-installatie, die ook wel bekend staat als al-Kibar. De IAEA krijgt ook geen toegang tot de installatie bij Marj as Sultan.


Volgens het ISIS zou de installatie bedoeld zijn voor de conversie van uranium yellowcake in uranium hexafluoride (UF6), een gas dat geschikt is voor het verrijkingsproces. De brandstof was volgens het ISIS vermoedelijk bestemd voor de in aanbouw zijnde al-Kibar kerninstallatie.


Israël vreesde dat de kernreactor, die van Noord-Koreaanse makelij was, bedoeld was om materiaal voor een kernbom te produceren.


Syrië heeft steeds ontkend dat het bezig was een atoombom te ontwikkelen. Het land vindt dat de IAEA zijn aandacht zou moeten richten op Israël dat vrijwel zeker over kernbommen beschikt.


De Syrische autoriteiten hebben in 2008 IAEA-inspecteurs toegelaten tot de gebombardeerde installatie, maar volgens deskundigen hadden zij de fundamenten van het gebouw al onder beton bedolven en er een ander gebouw op gezet.


De Verenigde Staten vinden dat de internationale nucleaire waakhond een beroep moet doen op het speciale inspectieregime, op grond waarvan het overal en op ieder gewenst moment in Syrië inspecties mag uitvoeren, ook op zeer korte termijn.


Maar sommige diplomaten in Wenen zijn tegen dat voorstel. Zij vrezen dat het de aandacht zal afleiden van de veel dringender kwestie van Iran, dat volgens de westerse landen nucleaire wapens probeert te ontwikkelen. Ook Iran spreekt die beschuldigingen tegen. 'Deze zaak is heel anders dan Iran. De activiteiten van Iran gaan nog steeds door', aldus IAEA-chef Yukiya Amano eerder deze maand.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.