Mogelijk SARS-geval gemeld in België

De longziekte SARS heeft vermoedelijk België bereikt. In het universiteitsziekenhuis van Luik is een militair opgenomen met de symptomen van de longziekte....

Er zijn inmiddels ruim 1750 gevallen gemeld en elke dag komen er wereldwijd enige tientallen bij. België is het achttiende land waar het virus opduikt. Het zwaartepunt van de ziekte ligt in Zuidoost-Azië.

De artsen vermoeden dat 3 tot 4 procent van de mensen die met het virus worden besmet aan de ziekte bezwijkt, ongeveer even veel als bij een gewone griep.

Hongkong meldt een snelle stijging van het aantal SARS-patiënten. Daar zijn ruim zeshonderd mensen besmet, van wie er vijftien zijn overleden. De gezondheidsautoriteiten vermoeden dat de bewoners van een huizenblok in Amoy Gardens elkaar hebben besmet. De bewoners staan nu onder huisarrest.

Hoewel de ziekte zich snel verspreidt, denkt de Wereldgezondheidsorganisatie dat direct contact noodzakelijk is om de ziekte op te lopen. Bijna alle gevallen zijn te herleiden naar familieleden en ziekenhuispersoneel van de patiënten. Maar het wordt niet helemaal uitgesloten dat besmetting toch mogelijk is door de lucht.

De Belgische patiënt is in het ziekenhuis in de Vietnamese hoofdstad Hanoi geweest waar in maart een man met SARS is verpleegd. De militair reisde vorige week via Bangkok en Parijs naar België. In Hanoi zijn talrijke verpleegkundigen en artsen ziek geworden.

In tal van landen zijn voorzorgsmaatregelen van kracht, zoals quarantaine en het sluiten van scholen. Singapore, met 91 ziektegevallen en drie doden, heeft alle luchtvaartmaatschappijen die zijn luchthaven aandoen, verplicht de passagiers bepaalde vragen te stellen. Als de antwoorden niet bevredigend zijn, moeten de reizigers een dokterscertificaat overleggen, anders mogen ze niet mee.

De KLM ondervraagt alle reizigers uit Hongkong, Peking, Taipei, Singapore en Toronto voor het inchecken. Twijfelgevallen worden naar de medische dienst verwezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden