Mogelijk samenwerking van BNG met Belgen en Fransen

De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) overweegt te gaan samenwerken met Crédit Local de France en de op-één-na grootste bank van België, Crédit Communal....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

De BNG zal aan deze fusie niet rechtstreeks deelnemen. Wel zal zij, als de fusie doorgaat, met de twee buitenlandse banken gaan samenwerken. De samenwerking zal dan bestaan uit het over en weer verlenen van diensten aan de eigen klanten. Het klantenbestand van de BNG bestaat uit de eigen aandeelhouders, gemeenten, provincies en centrale overheid.

'Het gaat om een fundamentele, diepgaande studie en wij wachten de resultaten met belangstelling af', aldus P. van Besouw, directievoorzitter van de Nederlandse bank. De BNG is aandeelhouder in Crédit Local de France en uit dien hoofde betrokken bij de studie. Van Besouw sloot uit dat de BNG ook in een fusie met de twee anderen op zou gaan. 'Onze missie is dat de klanten en aandeelhouders er goed afkomen en dat betekent dat we er wel belang bij hebben om een Europees perspectief te hebben. Maar ze hebben er geen belang bij dat we de wereld in tijgeren en daar op avontuur gaan', zei hij.

Toen de Franse bank twee jaar geleden werd geprivatiseerd nam de BNG een belang van 1 procent, waarna dat werd uitgebreid tot 3 procent. Het is nu ongeveer 130 miljoen gulden waard. De Franse bank is genoteerd aan de Parijse effectenbeurs. Naast de BNG zijn er nog een aantal grootaandeelhouders. Bovendien heeft de Franse overheid nog een aanzienlijk belang in de bank.

De Franse en Belgische banken willen met een fusie de groeiende concurrentie beter het hoofd te kunnen bieden. Door een fusie zouden ze opklimmen tot de top vijftien van Europese banken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden