Mogelijk ook vogelgriep in Noord-Irak

In een ziekenhuis in het Koerdische noorden van Irak is dinsdag een veertienjarig meisje overleden dat vermoedelijk aan vogelgriep leed....

Dat hebben de gezondheidsautoriteiten in de stad woensdag bekendgemaakt. Onderzoek in een laboratorium in Jordanië moet duidelijk maken of het meisje inderdaad leed aan de gevreesde ziektevariant H5N1.

Het meisje was afkomstig uit de plaats Raniya, vlak bij de grenzen met Turkije en Iran. Toen zij dinsdag in het ziekenhuis werd opgenomen, was zij al twee weken ziek. De andere leden van het gezin, dat niets te maken heeft met pluimveehouderij, verkeren volgens het ministerie van Gezondheid in goede gezondheid.

Tijdens de internationale donorconferentie over vogelgriep in Peking zei plaatsvervangend directeur David Harcharik van de VN-organisatie voor voedsel en landbouw (FAO) woensdag dat het overslaan van de vogelgriep naar Afrika ‘catastrofaal’ zou zijn. Veel landen op dat continent zijn totaal niet voorbereid op bestrijding van de ziekte en hebben er bovendien niet voldoende middelen voor.

‘In Turkije heeft het virus het punt bereikt waar Europa, Azië en Afrika samenkomen en er bestaat een echt risico dat de ziekte zich verder naar het zuiden en het westen verspreidt’, zei Harcharik.

De directeur van de veterinaire afdeling van de FAO, Joseph Domenech, zei dat het risico dat in Afrika de vogelgriep toeslaat, ‘zeer groot’ is. Het continent heeft een enorm gebrek aan de infrastructuur die nodig is om de ziekte tot staan te brengen, zoals dierenartsen en laboratoria.

Op de donorconferentie moet wordt geld bijeen gehaald om te voorkomen dat de ziekte zich ontwikkelt tot een pandemie. De conferentie is georganiseerd met steun van China, de Europese Unie en de Wereldbank.

De deelnemers aan de conferentie in Peking hebben volgens diverse bronnen meer dan 1,5 miljard dollar toegezegd. De Wereldbank had de afgevaardigden uit meer dan negentig landen en 25 internationale organisaties gezegd dat er minstens 1,4 miljard dollar (1,1 miljard euro) nodig is.

De bank schat dat een vogelgrieppandemie die een jaar duurt de wereldeconomie 800 miljard dollar zou kosten. Vele miljoenen mensen zouden sterven als het virus zo zou muteren dat het gemakkelijk van mens op mens over te dragen is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden