Mogelijk nog twee miltvuurdoden in VS

De Amerikaanse autoriteiten onderzoeken of twee medewerkers van de posterijen in Washington die de afgelopen dagen zijn overleden, besmet waren met miltvuur....

Van onze correspondent Bert Lanting

Beiden werkten op het postkantoor waar eerder al een geval van miltvuur werd geconstateerd. Dat slachtoffer verkeert nog steeds in een ernstige toestand. Hij blijkt door inademing besmet te zijn geraakt, de gevaarlijkste vorm van besmetting. Gisteren bleek dat nog een werknemer van hetzelfde postkantoor de ziekte door inademing heeft opgelopen.

Volgens het hoofd van de Washingtonse GG & GD, Ivan Walks, waren bij de ene man die overleden is, miltvuur-achtige bacteriën in zijn bloed aangetroffen. Bij de andere man, die zich maandag in een ziekenhuis meldde en nog dezelfde dag overleed, werd bij een eerste onderzoek geen miltvuur geconstateerd. Volgens Walks was zijn ziektebeeld echter 'zeer verdacht'.

Als inderdaad vast komt te staan dat de twee aan miltvuur zijn bezweken, komt het aantal doden door miltvuur in de VS op drie. Eerder overleed een fotoredacteur bij een roddelbladenconcern in Florida nadat hij miltvuursporen had ingeademd.

Het bericht over de nieuwe gevallen heeft flinke onrust gezaaid onder het personeel van de posterijen. Alle medewerkers van twee postkantoren waar de post voor de hoofdstad wordt verwerkt, worden momenteel op miltvuur gecontroleerd.

Sommigen verweten de directie dat die te weinig had gedaan om de veiligheid van het personeel te garanderen. Aanvankelijk hield de directie de twee postkantoren open, ook al was het zeker dat een brief met miltvuursporen die aan senator Daschle was gestuurd, door een van de kantoren was behandeld. Pas nadat gebleken was dat een van de medewerkers besmet was geraakt, werden de twee kantoren gesloten.

Afgezien van de twee postbeambten die nu in het ziekenhuis liggen met miltvuur, zijn er volgens Walks nog negen mensen in Washington die verdachte symptomen vertonen. Het is niet duidelijk of die ook allemaal bij de posterijen werkten.

Gisteren ging het Capitool weer open nadat specialisten van het centrum voor de preventie van ziekten (CDC) geen sporen van miltvuur hadden kunnen vinden in het gebouw. Wel werden in een bijgebouw sporen ontdekt.

De leiding van het Huis van Afgevaardigden had besloten de Congresleden voor vijf dagen naar huis te sturen nadat de brief aan senator Daschle was ontdekt. Vandaag gaan de Congresleden weer aan de slag, maar het onderzoek in de bijgebouwen gaat nog steeds door.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden