'Mogelijk meer snoeien in zorg'

Het kabinet sluit extra bezuinigingen in de zorg en de sociale zekerheid niet uit. Die kunnen volgens minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) nodig zijn om het tekort op de rijksbegroting van 2014 binnen de Europese vereiste van 3 procent te houden.

VAN ONZE VERSLAGGEVER ROBERT GIEBELS

DEN HAAG - Het gaat het kabinet volgens de bewindsman echter niet lukken om het zogenoemde structurele tekort in de jaren na 2014 aan Brusselse eisen te laten voldoen. Dat zei Dijsselbloem donderdag in een debat met de Tweede Kamer over de ontwerpbegroting over 2014, die het kabinet voor 1 mei naar eurocommissaris Olli Rehn moet sturen.

In die jaarlijkse 'brief aan Brussel' stelt Dijsselbloem dat het tekort voor 2014 niet boven het Europese maximum van 3 procent van het bbp zal komen. 'Wat Europa hiervan vindt, laat zich moeilijk raden', zei de bewindsman. Dijsselbloem heeft immers een bezuinigingspakket van 4,3 miljard euro in zijn brief verwerkt, maar dat is deze maand juist na het sociaal akkoord terzijde geschoven.

Dat pakket kan volgens hem 'herleven'. Echter, 1 miljard van de 4,3 miljard is eruit geschrapt. Dat is de nullijn in de zorg die is verdwenen na het deze week gesloten zorgakkoord. De minister nodigde de Tweede Kamer uit mee te denken over bezuinigingsposten om dat miljard indien nodig binnen te halen.

Op de vraag van de Kamer of het daarbij ook kon gaan om bezuinigingen in de zorg en de sociale zekerheid antwoordde Dijsselbloem bevestigend. 'Als we moeten bezuinigen, kunnen we niet zeggen: zorg en sociale zekerheid doen niet meer mee. Zoals u weet, is dan namelijk tweederde van mijn begroting onbespreekbaar geworden. Dat gaat dus niet.'

De 3 procent is een vereiste voor de korte termijn, maar Brussel stelt ook eisen aan het tekort voor de langere termijn. Tot 2017, het beoogde laatste jaar van het huidige kabinet, moet Dijsselbloem het structurele tekort met 0,5 procent per jaar naar beneden brengen. Het gaat daarbij om het tekort op de begroting gecorrigeerd voor veranderingen in de economie die er bijvoorbeeld toe kunnen leiden dat er opeens veel meer aan werkloosheidsuitkeringen moet worden betaald.

Volgens CDA-Kamerlid Eddy van Hijum haalt het kabinet de 'halfprocentseis' bij lange na niet tot 2017. 'Sterker, de totale verbetering van het structurele saldo is 0,1 procent van het bbp van 2014 tot 2017.' Dijsselbloem bevestigde dit missen van een belangrijke Europese norm: 'Ik vrees dat het waar is. Dat betekent dat onze ambitie zich nu richt op het halen van een feitelijk tekort van 3 procent in 2014.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden