Mogelijk hervatting Scholte-zaak

Justitie in Amsterdam bekijkt of het onderzoek naar de bomaanslag op de kunstenaar Rob Scholte, op 24 november 1994, nieuw leven moet worden ingeblazen....

Van onze verslaggever Rob Gollin

De auteur, de journalist Hendrik Jan Korterink, zegt de identiteit vande dader te kennen en schrijft dat die het niet gemunt had op Scholte, maarop advocaat Oscar Hammerstein. Hammerstein zegt in een reactie er geengeloof aan te hechten.

De voormalige echtgenote van Scholte, Micky Hoogendijk, had justitiegevraagd een nader onderzoek in te stellen. Zij zat naast Scholte in deauto, toen onder zijn BMW een explosief afging.

De naam uit het boek zou tot dusver niet bekend zijn bij hetrechercheteam. 'Het onderzoek verkeert al lange tijd in een soortsluimerstaat. Maar er zijn aanwijzingen die verder speuren zoudenrechtvaardigen', aldus Hoogendijk.

Zo zou de politie inmiddels ook beschikken over dna-materiaal. Hetontstekingsmechanisme van de bom bevatte een haar.

Een woordvoerster van justitie wil niet zeggen of de aanwijzingenconcreet genoeg zijn. 'Maar we zijn bezig na te gaan of de draad weer wordtopgepakt.' Scholte raakte bij de aanslag beide benen kwijt, Hoogendijkverloor een ongeboren kind.

De mogelijke dader - in het boek Mehmet genoemd - moet volgensKorterink destijds in opdracht hebben gehandeld van criminelen die warenbetrokken bij witwasoperaties rondom de Femis Bank in Baarle-Nassau. Diezouden vrezen dat advocaat Hammerstein, die in de nasleep van deze affairewegens schriftvervalsing enige tijd verdachte is geweest maar later vrijuitging, namen zou gaan noemen.

De suggestie dat de bom voor Hammerstein was bedoeld, is alherhaaldelijk geuit. De advocaat woont in de buurt en reed in een auto vanhetzelfde type als die van Scholte.

Hammerstein zegt dat hij in het boek 'niet de minste aanleiding' vindtvoor de veronderstelling dat hij het doelwit was. 'Ik kan nooit helemaaluitsluiten dat het toch het geval was, maar het is uiterstonwaarschijnlijk. Het beste bewijs daarvoor is dat na elf jaar de fout nogsteeds niet is rechtgezet, terwijl het toch echt niet zo moeilijk is om mijte traceren.' Hammerstein beticht Korterink ervan alleen maar uit te zijnop publiciteit over het boek.

De naam van 'Mehmet' dook vorig jaar op in een strafzaak tegen HenslyJ., een zakenman uit Lelystad die als hoofdverdachte geldt in eendrugssmokkel tussen Venezuela en Antwerpen. J. verklaarde op de zittingvoor de rechtbank in Zwolle en voor de rechter-commissaris dat eenomstreden ondernemer, Ton B., meer wist van de aanslag.

B., een vroegere kennis van de drugscrimineel de Zwarte Cobra, zouhebben beweerd dat 'Mehmet' - volgens hem een levensgevaarlijke figuur -verantwoordelijk was. B., die heeft vastgezeten voor onder meer witwassenen een belastingschuld, sprak later tegenover Korterink tegen dat hij datheeft gezegd. De auteur heeft niet achterhaald waar 'Mehmet' zich nuophoudt. 'Ik denk ook niet dat hij aan mij een bekentenis zou afleggen.'

Korterink zegt dat hij er met het boek niet op uit was een dader aante wijzen. Hij wilde in eerste aanleg vooral de talloze complottheorieënontrafelen. Zo wees Scholte eerst de fotograaf Paul Blanca aan als dedader, en later de dichter Koos Dalstra. Volgens Korterink is in dekunstwereld geen enkel motief voor de aanslag te vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden