'Mogelijk gat 76 miljard bij Spaanse banken'

Spaanse banken hebben mogelijk 76 miljard euro aan vers kapitaal nodig om verliezen op zogeheten slechte leningen op te vangen. Het totaal aan kredieten dat niet of gedeeltelijk wordt afgelost, kan oplopen tot 260 miljard euro. Dat stelde het Institute of International Finance (IIF), dat 450 financiële instanties vertegenwoordigt vandaag.

Het IIF extrapoleerde verliezen in de Ierse banksector naar de situatie in Spanje en concludeerde dat het verlies op de slechte leningen tussen 218 miljard en 260 miljard euro zal uitkomen. 'Een aantal factoren geeft aan dat het uiteindelijke cijfer aan de bovenkant van die bandbreedte zal liggen. De vooruitzichten voor de Spaanse economie zijn slechter dan in Ierland, vooral wat betreft groei en werkloosheid.'

Volgens het IIF hebben Spaanse banken in totaal 184 miljard euro aan nieuw kapitaal aangetrokken of zijn daar nog mee bezig. Dat is een potentieel tekort van 76 miljard euro ten opzichte van het mogelijke verlies van 260 miljard euro.

Vorige week vrijdag bleek uit cijfers van de Spaanse centrale bank al dat steeds minder Spanjaarden hun bankleningen kunnen afbetalen. Het percentage kredieten waarop een betalingsachterstand is ontstaan, steeg van 8,3 procent van het Spaanse bruto binnenlands product in februari naar 8,7 procent in maart. Dat is het hoogst niveau sinds 1994.

In geld uitgedrukt steeg het totaal aan slechte leningen met 1,6 miljard euro tot 148 miljard euro per eind maart.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden