Mogelijk eerder hogere nieuwe WAO-uitkering

Minister De Geus (Sociale Zaken) gaat deze zomer bekijken of de nieuwe WAO-uitkering voor volledig arbeidsongeschikten, de IVA, dit jaar al verhoogd kan worden....

ANP

De Geus benadrukte dat hij pas een besluit over een verhoging kan nemen als blijkt dat er ‘een duurzaam en stabiel beeld’ is van een voldoende lage instroom in de IVA. Ook moet blijken dat werkgevers en vakbonden in cao's zich houden aan de afspraak met het kabinet dat werknemers bij ziekte niet meer dan gemiddeld 170 procent van hun loon krijgen doorbetaald over een periode van twee jaar verzuim.

Aanvankelijk was het de bedoeling halverwege volgend jaar te besluiten of de IVA-uitkering met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2006 omhoog kan van 70 procent van het laatst verdiende loon naar 75 procent. Maar volgens CDA-Kamerlid Gerda Verburg kan dit jaar nog worden voldaan aan afspraken met werkgevers en vakbeweging over het nieuwe WAO-stelsel, WIA.

De afspraak was dat de uitkering omhoog kan, zodra de instroom in de IVA daalt tot minder dan 25 duizend per jaar. Ook zou dan de door werkgevers gehate Pemba-boete verdwijnen. Deze boete behelst dat werkgevers meer WAO-premie betalen naarmate ze meer personeel in de WIA laten stromen.

De instroom in de IVA is met 700 uitkeringen in het eerste kwartaal van dit jaar flink lager dan verwacht. Dit komt volgens De Geus vooral doordat er minder aanvragen binnenkwamen voor een uitkering en niet zozeer door een strenger beleid in de toekenning. Wel worden verhoudingsgewijs meer mensen deels arbeidsongeschikt verklaard dan volledig afgekeurd voor werk.

Volgens de bewindsman kan op basis van de eerste ervaringen met de WIA nog niet gesproken worden van een duurzame situatie. Verder noemde hij het beeld van de cao-afspraken over de eerste twee ziektejaren van werknemers minder gunstig, alhoewel het wel de goede kant uitgaat.

De vakcentrale FNV vindt dat De Geus nu direct de uitkering kan verhogen. ‘Welke effecten wil hij nog afwachten?’, vraagt vicevoorzitter Ton Heerts van de FNV. Volgens hem blijkt uit de lagere aantallen dat werkgevers en bonden wel degelijk hun verantwoordelijkheid nemen in de eerste twee ziektejaren, de termijn voordat een uitkering aangevraagd kan worden.

Vakcentrale CNV wil het succes van de WIA relativeren. Het kleine aantal mensen dat een uitkering krijgt, zegt volgens CNV-bestuurder Yvon van Houdt niets over het aantal mensen met een arbeidshandicap dat ondanks hun beperking weer aan het werk kan gaat. Wel vindt zij ‘het winst’ dat mensen nu misschien eerder duidelijkheid krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden