Mogelijk bouwfraude bij onderwijsbureau

Stichting BOOR (Bureau Openbaar Onderwijs Rotterdam), een van de grootste onderwijsinstellingen van Rotterdam, wordt verdacht van valsheid in geschrifte en ambtelijke corruptie. Er zou gesjoemeld zijn bij de aanbesteding van bouwopdrachten en gefraudeerd met facturen.

AMSTERDAM - Maandag deed de bovenregionale recherche Zuid-West een inval bij het kantoor van BOOR en in het huis van een van de medewerkers van de onderwijsstichting. Of dat een van de bestuursleden van de stichting betreft, wilde de woordvoerster van het OM niet bevestigen. Volgens justitie zijn vele dozen vol papieren in beslag genomen voor nader onderzoek. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Onder BOOR vallen 85 scholen, de meeste basis- en speciaal onderwijs, en acht middelbare scholen, waaronder het Wolfert van Borselen en het Erasmiaans Gymnasium. Prosco is het administratiekantoor dat veel werkt voor BOOR, en overigens dezelfde leiding heeft. Voor valsheid in geschrifte staat maximaal zes jaar.

De zaak kwam aan het rollen toen in april een raadslid van Leefbaar Rotterdam bij het openbaar ministerie melding deed van onregelmatigheden bij BOOR. Ook via de Nederlandse Mededingingsautoriteit kwam een melding bij justitie binnen.

Volgens een woordvoerster van het arrondissementsparket Rotterdam ging het hierbij om geld en giften in natura die zouden zijn betaald in ruil voor bouwopdrachten. Ook zouden er facturen zijn ingediend die groter waren dan het werk waarvoor ze waren bedoeld, en mogelijk was zelfs sprake van facturen waar helemaal geen werk tegenover stond.

Bron voor de melding was een voor de raadsfractie van Leefbaar Rotterdam anoniem gebleven persoon. 'Tekenend dat die bron niet direct naar politie of NMa is gegaan, omdat hij zichzelf dan bekend had moeten maken', zegt LR-fractieleider Marco Pastors. 'Kennelijk kunnen we klokkenluiders in Nederland nog altijd niet de bescherming bieden die ze nodig hebben. Te gek voor woorden.'

Leefbaar Rotterdam voelt voldoening over de zaak. 'Vaak als we misstanden aan de orde stellen, horen we: we hebben niets kunnen vinden', zegt Pastors. 'Nu moeten ze toch toegeven dat er echt iets aan de hand is.'

Eerst moet de zaak nu goed worden uitgezocht, vindt Pastors. 'Ik vermoed dat een groepje aannemers samen met BOOR de offertes en rekeningen hebben opgesteld, zodat er ook wat geld in privézakken verdween. Dat is bij gewone bouwfraude al verwerpelijk, maar hier gaat het om belastinggeld bedoeld voor onderwijs. Dat is dus dubbel fout.'

Bij het onderzoek wordt de Rijksrecherche betrokken, zegt het OM. De gemeente Rotterdam is op de hoogte gebracht van de onregelmatigheden. BOOR wilde alleen schriftelijk reageren op deze 'onverwachte doorzoeking'. 'Stichting BOOR verleent uiteraard alle medewerking aan het onderzoek. De stichting als zodanig is niet verdacht. BOOR wacht de resultaten af en kan verder geen mededelingen doen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden