Mogelijk al snel aanval op Syrië

WASHINGTON/LONDEN - De Amerikaanse strijdkrachten zijn klaar om Syrië aan te vallen, indien president Barack Obama daartoe besluit. Een militaire strafactie van de VS en hun bondgenoten tegen het Syrische regime kan al binnen enkele dagen beginnen, zo kregen Syrische rebellen dinsdag in Istanbul te horen van westerse diplomaten.


De internationale steun voor strafmaatregelen tegen Syrië wegens het gebruik van chemische wapens tegen burgers neemt met de dag toe. De Franse president François Hollande zei dinsdag dat Frankrijk 'klaar is om degenen te straffen' die gifgas hebben ingezet. Ook de Arabische Liga verklaarde gisteren dat de regering van president Bashar al-Assad verantwoordelijk is voor de gifgasaanval. De leden van de Veiligheidsraad werden opgeroepen krachtig te reageren.


Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel zijn de Amerikaanse strijdkrachten rond het Midden-Oosten voorbereid op militaire actie tegen Syrië. 'We hebben materiaal in stelling gebracht om elke optie te vervullen waartoe de president wenst te besluiten', zei hij tegen de BBC. 'We zijn klaar om te gaan.'


Voor Hagel wordt het 'steeds duidelijker' dat de Syrische regering verantwoordelijk was voor de inzet vorige week in Damascus van chemische wapens, maar wacht de Amerikaanse regering op nadere gegevens om definitief die vaststelling te doen. Aanvankelijk leek het erop dat zo'n formele verklaring dinsdag al zou komen, maar waarschijnlijk werd ze uitgesteld in afwachting van rapportages van de inlichtingendiensten.


Volgens bronnen in Washington denkt de Amerikaanse regering aan een korte, in omvang beperkte aanval vanuit de lucht op Syrische doelen, alleen bedoeld als straf voor het gebruik van gifgas en als afschrikking om nieuwe misdrijven te voorkomen. Een interventie zou niet als doel hebben de balans te doen doorslaan in de burgeroorlog, laat staan een eind te maken aan het regime-Assad.


Het waarschijnlijkst is dat militaire doelen in Syrië, zoals vliegvelden en kazernes, zullen worden bestookt met kruisraketten, afgevuurd vanaf marineschepen in het oosten van de Middellandse Zee.


De actie kan al binnen enkele dagen beginnen, zo vernamen leiders van de Syrische Nationale Raad (SNC) dinsdag in Istanbul van gezanten van elf landen die het Syrische regime kritisch volgen. Onder hen was Robert Ford, voorheen ambassadeur van de VS in Damascus. 'Tevens werd ons gevraagd ons voor te bereiden op vredesoverleg in Genève', aldus een van de Syriërs.


Nederland en Duitsland: kleur bekennen P 4


Politiek Den Haag aarzelt over ingrijpen P 5


Israël rekent op Amerikaanse inval P6


Kerry maakt Amerikanen rijp voor oorlog P7


Commentaar: Terechte sanctie P33

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden