Moeten wij vrezen voor een sociaaleconomische kernexplosie?

De ingezonden brieven van vrijdag 24 november.

Het EMA gebouw in Londen.Beeld epa

Aflosboete

De Tweede Kamer heeft het voorstel aanvaard een einde te maken aan de regeling-Hillen, die inhield dat bij het inkomen het eigenwoningforfait niet meegeteld hoeft te worden wanneer op de woning geen hypotheek (meer) rust.

De invoering van de bijtelling (in 1892) heeft direct tot veel discussie geleid (O&D, 23 november) omdat er inkomsten verondersteld werden die er vaak niet waren. Dat is nu nog zo. Er moet er een goede reden zijn voor het heffen van een belasting. Vermeende inkomsten, zoals een fictieve huuropbrengst, zijn dat niet, tenzij het gaat om onroerendgoedbezitters die verhuuropbrengsten hebben.

Dat geldt niet voor een fiets, een boek, een lamp, stoel of een auto (behalve misschien als je taxichauffeur bent). De redenering waarbij verwezen wordt naar een genoten hypotheekrenteaftrek is krom. Die aftrek is immers in het leven geroepen om het eigen woningbezit te bevorderen en werd gezien als van groot nationaal belang. Nu is sprake van de hernieuwde invoering van een belasting in het belang van Nederland. Dat is een heel ander soort belang.

Laat de regering dan simpelweg zeggen: we hebben geld nodig (we hebben te veel weggegeven), we moeten dat ergens gaan halen en dat doen we bij de eigenwoningbezitters.

Pim Hol, Amsterdam

Stop dat Merkel-bashen

Henri Beunders en Derk Jan Eppink bekritiseren de beslissing van Merkel in 2015 een miljoen vluchtelingen toe te laten (O&D, 22 november). Beunders stelt dat Merkel handelde uit angst voor tv-beelden over geweld tegen vluchtelingen aan de grens met Duitsland.

Er stonden echter geen tv-beelden aan de grens, maar mensen. Beunders legt niet uit wat er gebeurd zou zijn als Merkel deze vluchtelingen niet had toegelaten. Waarheen zouden deze mensen hebben gemoeten?

Volgens Eppink zou Merkel door haar beslissing een heropstanding van 'Mitteleuropa' hebben veroorzaakt. De betreffende landen waren toen echter maar wat blij dat Duitsland deze mensen opnam. Want alle prikkeldraad kon niet voorkomen dat deze mensen door Turkije naar Europa werden doorgesluisd.

De chaos in Oost-Europa zou enorm zijn geweest en het imago van een humanitair Europa onherstelbaar aangetast.

Merkel stond voor een onmogelijke keuze en heeft voor een humanitaire oplossing gekozen. Mitteleuropa heeft echter op geen enkele manier bijgedragen aan een oplossing van het vluchtelingenprobleem: Hongarije en Polen hebben nul vluchtelingen opgevangen.

Orbán wil dat Hongarije zuiver christelijk blijft, maar heeft de kern van het christendom - naastenliefde - niet begrepen. Het enige dat hij van het christendom heeft overgehouden is het preken voor eigen parochie.

Hans Vermeij, Nijmegen

Kritische massa

In het artikel 'Kan Amsterdam het EMA er wel bij hebben?' zegt Coen Teulings: 'Dat zorgt voor een brede en gevarieerde stad met een kritische massa' (Ten eerste, 22 november). Moeten wij vrezen voor een sociaaleconomische kernexplosie? In dat geval lijkt het mij wel zo verstandig als de blusboot stand-by gaat liggen in het IJ om de boel een beetje nat te houden.

Floris Duijfjes, Dordrecht

Hoofddoekje

In veel beroepen worden uniformen gedragen: rechters, stewardessen, brandweerlieden, obers, politieagenten, ambulancepersoneel. Een werkgever mag kledingvoorschriften voorschrijven. De overheid moet neutraliteit uitstralen. Dat heeft dus niets met discriminatie te maken.

Wat is hier moeilijk aan?

Leny van Vugt, Amstelveen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden