Moeten wij meer besteden aan Schnapps und Frauen?

Peter de Waard
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Het is ruim tien jaar geleden dat premier Balkenende riep: 'De VOC-mentaliteit, over grenzen heen kijken, dynamiek!' Het grote voorbeeld, of de nieuwe Jan Pieterszoon Coen, was, aldus de premier, John de Mol.

De Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) stond in zijn ogen voor handelsgeest, daadkracht en durf, hoewel Jan Marijnissen (toen nog SP-baas) opmerkte dat VOC ook stond voor 'rooftochten en kolonisatie'. Tien jaar later is Balkenende commissaris geworden bij ING.

Intussen worden alle exportrecords gebroken. Dinsdag meldde het CBS dat de Nederlandse goederenexport in februari nog eens met 8 procent is toegenomen in vergelijking met een jaar eerder. Dat is de sterkste stijging in zes jaar. En voor april verwacht het CBS nog spectaculairdere cijfers. En een plafond bestaat niet. Of zoals Peter-Hein van Mulligen van het CBS stelt: 'De enige echte rem op economische groei en dus op de groei van handel (export) is het menselijk vernuft. Als we niks meer weten te bedenken is het gedaan. Maar dat zal nog wel even duren, zo denk ik.'

Het overschot op de lopende rekening (het positieve saldo van export en import van goederen en diensten plus in- en uitgaande betalingen zoals rente, dividend en ontwikkelingshulp) bedroeg in 2016 al een bizarre 10,8 procent van het bbp. Zelfs de Heren XVII hadden daar niet van durven dromen, hoewel zij nog geen CBS hadden.

Alleen is er dit keer nog geen Jan Marijnissen opgestaan die er ook kanttekeningen bij maakt. Want het overschot op de lopende rekening betekent automatisch dat andere landen tekorten hebben. In principe zou Nederland zich over een klein overschot niet hoeven schamen. Maar dit is totaal buiten proporties. Eigenlijk zou Jeroen Dijsselbloem de Nederlanders moeten oproepen om hun geld eens flink over de balk te gooien aan drank en vrouwen. Op dit moment verdienen Nederlanders als ware neo-kolonisten over de rug van landen als Griekenland en Portugal veel meer dan ze opmaken. Ze consumeren en investeren veel te weinig in eigen land. De lonen zouden hier omhoog moeten, zodat Nederland zich voor een deel uit de markt prijst.

Het overschot is een grote onevenwichtigheid die net zo goed de crisis in de eurozone in stand houdt als het tekort van Griekenland. Het is ook even kwalijk.

Nederland overtreedt hiermee de zogenoemde 'onevenwichtigheidsprocedure' van de EU die stelt dat het overschot op de lopende rekening van landen niet boven de 6 procent mag komen en het tekort niet boven de 4 procent. Het schenden van deze zogenoemde 'anti-bubbelregel' is net zo kwalijk als die van het Groei- en Stabiliteitspact. Dijsselbloem zou zijn eigen land een gele kaart moeten tonen.

De enige die verstandig is, heet John de Mol. Die kijkt alleen nog maar binnen de grenzen.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden