Moeten we onze zoon financieel blijven helpen?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

Machteld van Gelder
null Beeld .
Beeld .

Onze zoon (46, co-ouder) dreigt uit z'n huis te worden gezet. De woning staat fors onder water en de hypotheek is van zijn salaris niet op te brengen. Zijn partner heeft hem verlaten na een ontdekt dubbelleven (zo'n relatie had hij eerder, tijdens zijn eerste huwelijk). Bij dit alles zijn meerdere jonge (klein)kinderen betrokken. Wij hebben hem bij zijn vorige scheiding financieel geholpen en daarna gewaarschuwd voor voortzetting van zijn levenswandel. We aarzelen hem opnieuw te helpen met een enorm bedrag, ook omdat we meerdere kinderen hebben.

Belonen van ongewenst gedrag

Opnieuw uw zoon financieel ondersteunen, lijkt me niet raadzaam. Het zou dan belonen van ongewenst gedrag zijn. Hij valt immers in herhaling. Uw kleinkinderen zijn de dupe van deze situatie en als er geen geld meer is, vervalt al snel hun gymclubje of de muziekles. Om een sociaal isolement minder groot te maken, zou u dergelijke activiteiten wel kunnen financieren. Zo kunt u helpen op een waardevollere manier.

Yvonne Scholtz (63), Nunspeet

Verhuur een kamer

In uw geval zou ik mijn zoon adviseren een kamer in zijn woning te verhuren. Mogelijk kan hij hierdoor in zijn huis blijven wonen. Voor de kinderen verandert er dan niets en ook hoeft u niet weer financiele bijstand te verlenen. Dit is misschien geen ideale situatie voor uw zoon, maar hij neemt hiermee wel de verantwoordelijkheid voor een door hemzelf gecreëerd probleem.

Maria Raadschelders (58), Amstelveen

Een lening

Natuurlijk moet u helpen! Al was het maar om zijn kinderen. Maar op uw voorwaarden. Verstrek hem bijvoorbeeld een lening die later in mindering kan worden gebracht op zijn erfenis, als die er is. Wel zo eerlijk ten opzichte van uw andere kinderen. En ik zou alvast een spaarrekening voor al uw kleinkinderen openen, waar de ouders niet bij kunnen, in ieder geval deze zoon niet!

Annette Doornbosch (60), Groningen

Draai de geldkraan dicht

Ik zou me doodschamen als ik op mijn leeftijd mijn ouders om geld moest vragen om zo'n reden. Door uw zoon financieel te ondersteunen, draagt u bij aan zijn onvolwassenheid. Behandel hem alsof er geen financieel vangnet bestaat: help hem met praktische zaken, zoals de zorg voor de (klein)kinderen, maar draai de geldkraan dicht. Het ergste wat uw zoon kan overkomen, is dat hij in de schuldsanering en in een huurwoning belandt. Misschien dat hij van die ervaring alsnog volwassen en zelfstandig wordt. Het zal tijd worden.

Lucas Zandberg (38), Noordhorn

Laat hem tegen de muur lopen

Het is goed voor te stellen dat u geneigd bent uw zoon te helpen na zijn misstap. De ervaring leert echter dat hij meer leert door met zijn hoofd tegen de muur te lopen. U kunt niet aan de gang blijven toch? Wellicht moet hij eens een gesprekje met een hulpverlener aangaan.

Jenny Klevering (73), Haarlem

OVER TWEE WEKEN:

Hoe behoud ik mijn vrijheid in mijn relatie?

Sinds ruim een jaar heb ik een nieuwe vriendin en het gaat erg goed tussen ons. Als we bij elkaar zijn, is dat altijd in mijn huis, om praktische redenen maar ook wel omdat ik dat graag wil. Zij vindt een latrelatie voor nu goed, maar wil in de nabije toekomst graag samenwonen of trouwen. Dit heeft ze gezegd toen we een relatie kregen. Ik ben echter erg op mijn vrijheid gesteld en ben graag alleen. Die vrijheid verliezen is een schrikbeeld voor mij. Hoe zouden we dit vraagstuk voor beiden goed kunnen oplossen? Wat zou u doen?

Naam bij redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 22 februari 2016 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden