Volkskrant AvondMaandag 2 maart

Moeten we evenementen schrappen om coronavirus: ‘Utrecht CS is ook evenement’ | Turken openen ‘poort naar Europa’. Is dit het eind van de EU-Turkije-deal?

Marco Zannoni over de bezoekers op Utrecht CS: ‘Ook dat is elke dag een evenement met duizenden bezoekers.’ Beeld Hollandse Hoogte / Michiel Wijnbergh Fotografie
Marco Zannoni over de bezoekers op Utrecht CS: ‘Ook dat is elke dag een evenement met duizenden bezoekers.’Beeld Hollandse Hoogte / Michiel Wijnbergh Fotografie

Vandaag in het nieuws

Liveblog - Achttien besmettingen in Nederland, dodental Italië loopt op naar 52

Bij bijna twintig Nederlanders is het coronavirus vastgesteld. Niet alleen mensen worden erdoor geraakt, ook de economie krijgt een knauw. Het laatste nieuws houden we bij in dit liveblog.

Tramschutter Utrecht spuugt naar eigen advocaat en moet de rechtszaal verlaten

Het proces tegen Gökmen T., die verdacht wordt van het doodschieten van vier personen in en rond een Utrechtse tram, ging van start met middelvingers, kusgebaren en het bespugen van de eigen advocaat. Over zijn motieven liet T. niets los.

Formule 1-teams zien af van ritten over het strand tijdens GP Zandvoort

Het omstreden plan om Formule 1-teams tijdens de Grand Prix in Zandvoort over het strand te laten rijden, gaat niet door. Dat maakte de organisator van de autoritten maandag bekend na wekenlange kritiek van onder andere bewoners en milieuorganisaties.

Racewagens van Red Bull Racing zijn op het strand van Scheveningen voor opnames van een promotiefilm voor de Formule 1 van Zandvoort. Beeld ANP
Racewagens van Red Bull Racing zijn op het strand van Scheveningen voor opnames van een promotiefilm voor de Formule 1 van Zandvoort.Beeld ANP

Libris-jury nomineert Uphoff en passeert Buwalda

De shortlist van de Libris Literatuur Prijs (50 duizend euro) bestaat uit Saskia de Coster (Nachtouders), Manon Uphoff (Vallen is als vliegen), Wessel te Gussinklo (De hoogstapelaar), Sander Kollaard (Uit het leven van een hond), Marijke Schermer (Liefde, als dat het is) en Oek de Jong (Zwarte schuur). Dat werd maandagmiddag bekendgemaakt door voorzitter en hoogleraar wetenschapscommunicatie Ionica Smeets in de Hermitage in Amsterdam.

Vanavond op televisie

In de documentaire Rusland en de MH17 (NPO 2, 20.30 uur) onderzoekt journalist Pieter Waterdrinker de rol van de politiek in de Russische media en de invloed van president Poetin. Gentrificatie is het proces waarbij een arme buurt wordt ‘opgewaardeerd’ door de instroom van kapitaalkrachtige bewoners. De Monitor (NPO 2, 22.20 uur) onderzoekt onderzoekt vandaag de gevolgen van dit proces in Rotterdam, waar veel sociale huurwoningen worden verkocht of worden gesloopt voor luxe nieuwbouw. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

De verslaggeving over corona is schadelijker dan het virus zelf

De berichtgeving in de (sociale) media over covid-19 is zo overspannen dat ­deze een bedreiging vormt voor de samenleving.

Aanraders van de redactie

Turken zetten de ‘poort naar Europa’ open. Is dit het eind van de EU-Turkije-deal?

Turkije heeft de ‘poort naar Europa’ opengezet, waarna duizenden migranten naar de grens met Griekenland zijn getrokken. Turkije zet Europa zo onder druk om steun te verwerven in de strijd tegen het Syrische leger. Is de EU-Turkije-deal definitief ten einde of wil Turkije meer geld?

Vluchtelingen p[ de grens bij Turkije en Griekenland.  Beeld Zolin Nicola
Vluchtelingen p[ de grens bij Turkije en Griekenland.Beeld Zolin Nicola

Moeten we evenementen gaan afgelasten? ‘Utrecht Centraal is ook elke dag een evenement’

De aanpak die Nederland kiest bij het bestrijden van het coronavirus kent twee pijlers: wie geen klachten heeft, is geen gevaar voor anderen. En wie het virus heeft, moet in quarantaine, en er volgt een contactonderzoek. Maar is dat genoeg nu het aantal besmettingen in Europa zo snel toeneemt?

Wat overblijft aan idealen in het vluchtelingenkamp van Johnny de Mol

Rosa Duran is plaatsvervangend leidinggevende op de olijfgaard van Movement On the Ground (MOTG) op Lesbos, waar 4.000 vluchtelingen leven. Margriet Oostveen belde met haar. ‘Door Erdogan dreigen nog meer bootjes te komen, we voelen allemáál onrust.’

‘Neutron Jack’ meende alles in goud te kunnen veranderen

Hij was voor het zakenleven wat Mohammed Ali was voor de sport: The Greatest. Jack Welch was de belichaming van het aandeelhouderskapitalisme aan het einde van de 20ste eeuw.

Ser Laarakker was een van de laatst bevrijde Limburgers

In het Limburgse Well waren Duitsers je buren en soms familieleden. Tot de oorlog dat verstoorde. De schaamte over het verleden speelt nu nog steeds in de onderlinge contacten.

‘Het schijnt dus alleen te werken met ochtendplas’, zei het ene meisje tegen het andere

In de tram hoorde columnist Sylvia Witteman twee Engelse meisjes praten over het handenwassen. Toch wordt er getwijfeld – door wratperikelen. ‘Er zit iets in ochtendplas, waardoor je wratten weggaan. Volgens Libby moest je dan dus juist níét je handen wassen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden