Moeten we dan toch maar gaan beleggen?

De rentes zijn bijzonder laag en de beurzen zitten in de lift omhoog. Zo wordt het misschien toch wel erg aantrekkelijk om te gaan beleggen. Let wel op, adviseren de kenners.

Beeld Peter van Hugten

Is beleggen echt zo aantrekkelijk?

Dat hangt ervan af wat je doet, maar het verschil met sparen wordt wel steeds groter. Terwijl de rente op spaarrekeningen onder de 1 procent aan het zakken is, doen de beurzen het uitstekend. De AEX passeerde eerder dit jaar de 'magische grens' van 500 punten, een niveau dat sinds 8 januari 2008 niet meer is gehaald. De Europese Centrale Bank (ECB) is begonnen met honderden miljarden euro's in de markten te pompen, om zo de Europese economie aan de praat te krijgen. Al dat geld moet ergens heen, en bij gebrek aan alternatieven stroomt het vooral naar de beurzen.

Nu instappen dan maar?

Pas op: de beurzen zijn de afgelopen tijd dus al sterk gestegen en 'kleine' particuliere beleggers zijn bij dit soort trends eigenlijk altijd te laat om mee te profiteren: als in brede kring bekend wordt dat iets aantrekkelijk is, hebben professionele partijen de buit al binnen en is het hoogtepunt al geweest. Deskundigen waarschuwen de laatste tijd ook al voor het ontstaan van nieuwe zeepbellen op de beurzen.

Aan de andere kant leiden de honderden miljarden van de ECB de komende maanden naar verwachting tot verder stijgende koersen en lage of nog verder dalende rentes. Banken en vermogensbeheerders wijzen u daar graag op. 'Je hebt het er regelmatig over met collega's en aan de keukentafel is het ook steeds vaker onderwerp van gesprek. Bovendien heeft je buurman ineens een nieuwe auto en waar doet-ie dat van?', meldt Knab bijvoorbeeld in een advertentie, speculerend op de oerangst van de Nederlander om iets te missen waarvan de buurman wel profiteert.

Volgens Knab belegt een op de vijf Nederlanders en overweegt 11 procent om het te gaan doen. 'Veel mensen zien beleggen als hét alternatief voor sparen nu de rentes zo laag zijn. Ik vind echter dat je hier voorzichtig mee moet zijn', zegt Amanda Bulthuis van vergelijkingssite Geld.nl. Ze wijst erop dat je met beleggen ook geld kunt verliezen, in tegenstelling tot met sparen. 'Beleggen brengt natuurlijk risico's met zich mee en is daarom alleen verantwoord als je er verstand van hebt of je er op zijn minst in wilt verdiepen.' Bedenk ook goed wat je tijdshorizon is, zegt Bulthuis. Heb je het geld al snel nodig om binnenkort met pensioen te kunnen gaan, dan is het niet verstandig om risicovol te beleggen. Je hebt dan veilige beleggingen nodig, zoals obligaties. Maar die leveren op dit moment dan weer niet zoveel op.

In het algemeen is het altijd een goed idee om geld te laten werken dat je een tijdje niet nodig hebt, zegt Patrick Beijersbergen van de beleggersvereniging VEB. Beleggen in aandelen levert op de lange duur aanzienlijk meer op dan een spaarrekening, stelt hij.

Waarop moet je letten?

Beleg dus alleen met geld dat je een aantal jaren niet nodig hebt; als je dan in het eerste jaar de helft verliest, is het niet erg, zegt Beijersbergen. Hou ook altijd een deel op de spaarrekening als buffer, voor als bijvoorbeeld de koelkast kapot gaat. Breng voldoende spreiding aan in de aandelenportefeuille, vooral over sectoren, maar ook bijvoorbeeld over landen. Verder: denk eerst na, en koop dan pas. Kijk bijvoorbeeld naar maatstaven als de koerswinst-verhouding - de kw, de beurskoers gedeeld door de winst per aandeel - of het dividendrendement (het uitgekeerde dividend als percentage van de koers). Als je niet weet wat je moet kopen of geen tijd hebt om een portefeuille op te bouwen, koop dan een beleggingsfonds dat tegen lage kosten een index volgt, een zogeheten tracker.

En pas op met trends, vult Bulthuis van Geld.nl aan. Mensen zijn geneigd in te stappen als ze zien dat een aandeel of belegging snel stijgt. Maar juist dan zijn de risico's van een daling groot. Beleg nooit met geleend geld: als het dan misgaat, is je geld weg, terwijl de lening nog terugbetaald moet worden, met rente.

Zelf doen of laten doen?

Zelf doen, zegt Beijersbergen van de VEB, die in 2008 het boek Beleggen kun je zelf schreef. Professionele beleggers zeggen geregeld dat particuliere beleggers het minder goed doen, maar ze presteren zelf vaak onder de index. Dat heeft te maken met hun kosten. Actieve beleggingsfondsen die veel handelen kosten al snel ruim 1 procent per jaar aan kosten. Probeer dus zo veel mogelijk zelf te doen. Dat bespaart op de lange duur zoveel geld, dat eventuele mindere rendementen goedgemaakt worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden