'Moet Willem-Alexander wel of geen regenpak aan?'

Als Peter Kuipers Munneke dienst heeft, is hij op tv slechts drie minuten in beeld als weerman. Wat doet de polair meteoroloog de rest van de dag?

'Je kunt heel makkelijk online vinden wat voor weer het morgen wordt. Heeft het weerbericht van de NOS dan nog toegevoegde waarde? Ik denk van wel. De kijkers geloven 'hun' weerman eerder dan een anoniem bericht op een website. Als Gerrit Hiemstra het zegt, zal het wel waar zijn.

'Ik combineer mijn werk als polair meteoroloog, ik ben poolklimaatdeskundige, met het presenteren van het weerbericht. Niet iedere weerman of weervrouw is meteoroloog. Amerikaanse redacties hebben een voorkeur voor knappe vrouwen. Een meteoroloog schrijft zijn eigen weerbericht, zij leren dat alleen maar uit hun hoofd. Het komt overtuigender over als je die functies combineert.

'De weersverwachting is in twintig, dertig jaar tijd enorm verbeterd. We kunnen het weer van de komende vijf dagen met grote nauwkeurigheid voorspellen. Maar die verwachtingen blijven gebaseerd op weermodellen die er soms een paar graden naast zitten.

'In de winter, als de temperaturen rond het nulpunt liggen, kunnen die paar graden het verschil maken tussen sneeuw, en dus overlast en gladheid, of niets. Je hebt een handmatige beoordelaar nodig, in dit geval de weerman, om zo'n voorspelling goed te duiden.

'Sommige journaals bestaan uit twintig minuten ellende. Zeventig doden hier, tachtig doden daar en driehonderdduizend mensen die hun baan kwijt zijn - dan is het weerbericht een prettige en luchtige afsluiting. Als de redactie het weerbericht zou schrappen, houd je dit over: 'Weer zevenhonderd nieuwe doden in Syrië. Hoe zullen de rebellen hierop reageren? Dit was het nieuws, prettige avond.' Ik denk dat de kijker daar een heel zure nasmaak aan overhoudt.

'Een of twee dagen per week maak ik het weerbericht voor het Jeugdjournaal, Nieuwsuur, Radio 1 en het journaal van zes uur. Een goede voorbereiding op wat eigenlijk de kers op de taart is: het weerbericht van het Achtuurjournaal. Dat duurt het langst, twee minuten, en je hebt de meeste kijkers, doordeweeks 1,8 miljoen, op zondag drie miljoen.'

'Ik werk meestal volgens een vast stramien. Ik begin met het weer van de dag en de kijkersfoto. Daarna pak ik de weerkaart van Europa erbij. Daarmee leg ik bijvoorbeeld uit dat het hogedrukgebied dat nu nog boven de Golf van Biskaje ligt langzamerhand onze kant op komt en binnenkort voor mooi weer gaat zorgen. Dat gebied komt eerst over Frankrijk en daar wordt het dus óók mooi weer. Dat vinden mensen interessant, iedereen kent altijd wel iemand die daar net op vakantie is.

'Als je een specifieke stad of streek wilt benoemen, moet je in je achterhoofd houden hoeveel procent van de kijkers het wil horen. Ik vertel niet dat de bezoekers van het motorfestival TT in Assen het waarschijnlijk wel droog houden, maar wel wat voor weer het op Kroningsdag wordt. Mensen willen weten: moet Willem-Alexander een regenpak aan?

'Mijn collega's en ik hebben in feite carte blanche om in 'onze' twee minuten te doen wat we willen. Dat geeft me de vrijheid om het af en toe net iets anders te doen. Als er zulke harde windstoten zijn dat hele caravans van de camping worden geblazen, gebruik ik 45 seconden van de beschikbare tijd om uit te leggen hoe zulke rukwinden worden veroorzaakt.

'Ik ben niet bewust bezig met het ontwikkelen van een eigen stijl. Zoiets kun je toch niet forceren, je moet geen toneelstukje willen opvoeren. Ik vind het belangrijk dat ik geloofwaardig overkom en zo veel mogelijk mezelf blijf.

'Alle presentatoren van de NOS worden blijvend begeleid door een coach. Die let er vooral op dat de vorm niet afleidt van de inhoud, dat je naar me kunt luisteren zonder dat je wordt afgeleid omdat ik mijn haar niet heb gekamd.'

ONORTHODOX

Peter Kuipers Munneke is het nieuwste lid van het team weerkundigen van de NOS, dat verder bestaat uit Gerrit Hiemstra, Willem Hoebert eN MarcO VeRhoef. Kuipers Munneke begon op 1 maarT als opvolger van Erwin Kroll. Hij kwam als beste tevOorschijn uit De screentest die in nOvember vorig jaar voor weermannen werd georganiseerd en die meer dan honderd aspirant-weermannen naar Wageningen lokte. De sollicitatieprocedure, door de omroep omschreven als 'onorthodoXe zoektocht', had wel iets van een talentenjacht. Wie wordt de nieuwe Erwin Kroll? Kuipers Munneke: 'Het was ook onorthodox, omdat het zich in het openbaar afspeelde. Normaal worden dit soort dingen intern opgelost.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden