Column

Moet Rutte nu gaan somberen?

In april 2013 zei premier Rutte tegen de natie dat er niet zo moet worden gesomberd en gemopperd. 'We moeten een nieuwe auto kopen, of een nieuw huis. Dan kunnen we met elkaar het CPB verslaan', zo zei hij.

Mark RutteBeeld anp

Het heeft ruim drie jaar geduurd, maar inmiddels koopt de natie huizen tegen de klippen op. Wie al een huis heeft, koopt er nog eentje bij, want sparen levert toch niets op. En het helpt de economie.

Tot dit jaar werd die vooral overeind gehouden door de export. Maar de vraag van Duitsers, Chinezen en andere volkeren heeft plaatsgemaakt voor vraag van de Nederlanders zelf. Tweederde van de groei van het bruto binnelands product wordt nu zoals dat heet 'binnenlands gedreven'.

Laura van Geest en haar rekenwonders van het Centraal Planbureau (CPB) in Den Haag bijten in het zand. Er zijn zoveel lichtpuntjes te zien dat er aan de horizon een heel vuurwerk van euforie lijkt te zijn afgestoken. Op de sociale en andere media is het nog niet te merken, maar de Nederlanders zetten de bloemetjes weer buiten. Het was weliswaar geen veni, vidi, vici voor de premier, maar Mark Rutte heeft met zijn aanstekelijke optimisme het volk toch kunnen besmetten. Te laat voor V&D en vele andere ketens, maar mooi op tijd voor de makelaardij en het notariaat. Zelfs Wilders, die zo gloreerde dankzij de somberaars, moet in de peilingen zeteltjes prijsgeven nu iedereen het weer ziet zitten.

Het nare van de economische wetenschap is dat die iedereen zo snel op het verkeerde been zet. Het klopt dat er meer wordt besteed, maar de oorzaak daarvan is wankel. Het is bijna uitsluitend te danken aan het meer dan spectaculaire herstel van de woningmarkt. Nederlanders geven meer uit omdat ze enerzijds door de lage hypotheekrente meer te besteden hebben en anderzijds de stijgende overwaarde op hun woningen weer te gelde maken.

Niet het CPB en de Nederlandsche Bank maken zich daar nu echter ongerust over. Afgelopen zaterdag waarschuwde de Vereniging Eigen Huis dat iedereen wel eens van een koude kermis zou kunnen thuiskomen, als de rente met enkele procentpunten zou gaan stijgen. Nu is er geen enkele aanwijzing dat het binnenkort zover komt, maar de Vereniging Eigen Huis vindt dat de Nederlanders uit voorzorg toch de tering naar de nering moeten zetten. Ze zouden extra moeten aflossen of meer moeten sparen om toekomstige tegenvallers op te kunnen vangen. Er moet minder worden geconsumeerd. De rente-euforie zal niet eeuwig duren.

Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de extra bestedingen vooral gaan naar zaken die direct met de hausse op de huizenmarkt hebben te maken, zoals meubels, gordijnen, badkamers en andere zaken. De modebranche merkt er bijvoorbeeld niets van. Misschien wordt het tijd de rollen om te draaien en moet Rutte gaan somberen.

Regeren is tenslotte vooruit zien.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden