Moet Philips-voorzitter Frans van Houten bang zijn voor Dan Loeb?

Peter de Waard
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Bestuursvoorzitter Frans van Houten van Philips kan zijn borst nat maken. Hij zal de 'grootste waardevernietiger ter wereld worden genoemd'.

Hij zal door Dan Loeb te kijk worden gezet als de 'meest incompetente en gevaarlijkste topmanager in de wereld'. Zijn doopcel zal worden gelicht. Elke faux pas - of die nu in zijn kindertijd is gemaakt of als vrijwilliger van het zangkoor - zal breed worden uitgemeten. Van Houten zal worden verweten kostbare tijd te verspillen aan zeilen, skiën en geld te verbranden met het verzamelen van kunst.

De enige geruststelling voor Van Houten is dat de economische verslaggevers van The Sunday Times de reputatie hebben ballonnetjes op te laten die al zijn leeggelopen voordat de krant op de mat ligt.

Maar als het bericht juist zou zijn dat de Amerikaanse aasgier Third Point zich op een van de laatste kostbaarheden van het Nederlandse tafelzilver zou hebben gestort, wacht hem eenzelfde oorwassing als KNVB-chef Hans van Breukelen van de tafel van Voetbal Inside of Europees commissaris Juncker van de populistische Europarlementariërs in Straatsburg.

Toen een Britse investeerder zei dat hij graag met Third Point wilde spreken over 'de plek in de samenleving' van het fonds, schreef Loeb: 'Een plek in de samenleving interesseert mij geen bal. Wij zijn een groep inhalige jongens met verschillende achtergronden (joods, moslim, hindoe enzovoort) die pompeuze ezels als u een loer willen draaien op de mondiale financiële markt.'

Vergeleken met Third Point is Elliott Management, het hedgefonds dat AkzoNobel in handen van PPG wilde spelen, een toonbeeld van aandeelhoudersdiplomatie. En kan 3G, de roemruchte private equitygroep die het even op Unilever had gemunt, bijna een witte ridder worden genoemd.

Dan Loeb, de 55-jarige baas van het hedgefonds Third Point dat een onbekend belang in Philips zou hebben opgebouwd, doopt zijn pen graag in dodelijk gif. Om een overname of opsplitsing van een bedrijf te bewerkstelligen, speelt hij puur op de man. Hij heeft joodse wijsbegeerte gestudeerd en doet aan transcendente meditatie, maar is daar alleen maar onaangenamer door geworden. Hij treitert het zittende topmanagent net zo lang tot ze huilend de koffers pakken. Dat lukte bijvoorbeeld bij Yahoo, waar Scott Johnson in 2012 moest vertrekken.

Dat hij zijn pijlen richt op een Nederlands bedrijf is vreemd. Ten eerste is hij daar al een keer een blauwtje gelopen. In 2015 drong hij zonder succes aan op splitsing van DSM in een goedrenderende voedingspoot en een lager renderende divisie die kunststoffen voor de industrie en grondstoffen voor plastics maakt.

Maar belangrijker is dat bij Philips geen eer is te behalen. Jan Timmer, Cor Boonstra, Gerard Kleisterlee en nu Frans van Houten zijn zelf fulltime bezig geweest het concern in stukken te hakken. Daar hebben ze geen hulp van outside-aandeelhouders voor nodig.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden