Moet ook Volksbank weer terug naar 'hebzuchtcultuur'?

Beeld de Volkskrant

Soms zou je net als de Italianen even lak moeten hebben aan de regels van de Europese Commissie. Brussel verbiedt de Volksbank - eigenaar van SNS, ASN, BLG Wonen en de Regiobank - te koketteren met de status van genationaliseerde bank. Het feit dat het misschien veiliger is spaargeld onder te brengen bij een bank die voor honderd procent eigendom is van de staat, mag niet worden benadrukt in reclamecampagnes.

Niet dat de hoogste baas Maurice Oostendorp en zijn rechterhand Annemiek van Melick het zouden willen. Die moeten zeggen en doen wat hun hoogste baas minister Jeroen Dijsselbloem heeft bepaald. Een staatsbank heeft geen voordelen. Spaarders vallen net als bij andere banken onder het depositogarantiestelsel, zo luidt de boodschap.

De Volksbank moet uiteindelijk - net als ABN Amro en ASR - weer worden geprivatiseerd. Dat was een voorwaarde van Brussel bij de nationalisatie en daar valt niet aan te tornen. Als voorzitter van de Eurogroep is Dijsselbloem wel de laatste die een loopje kan nemen met de afspraken.

Maar er komt een nieuw kabinet met een minister van Financiën die alvast geen Dijsselbloem zal heten. Die zou wat meer afstand van in beton gegoten regels kunnen nemen. En misschien zou het management dan de mening herzien. Er is niets mis met een staatsbank, zo lang die zich beperkt tot wat in het verleden ook door de oude Postcheque- en Girodienst en de Rijkspostspaarbank (later Postbank) werd gedaan: geld zo effectief mogelijk overmaken van de ene naar andere rekening, veilig op de spaarcenten passen, kredieten aan het mkb verlenen of hypotheken verstrekken.

Wat de private banken exclusief mogen doen - naast het beconcurreren van de staatsbank - zijn beurstransacties uitvoeren, derivaten verhandelen, adviseren bij fusies en overnames, bedrijven naar de beurs brengen en vermogens beheren.

De Volksbank slaat zich nu op de borst als de moeder van banken die 'menselijke maat' als leidraad hanteren. Niet altijd wordt het onderste uit de kan gehaald. Er hoeft geen beurskoers in de gaten te worden gehouden noch bonussen te worden verstrekt voor het afsnoepen van klanten van andere banken.

Wie nog aan een te dure hypotheek vastzit, krijgt een advies om een goedkopere te nemen. De spaarrente wordt boven het marktgemiddelde gehouden. Dat gaat ten koste van de marges en de winst. Op het gebied van betalen en sparen is dochter SNS niettemin een concurrent van de machtige ING en op dat van duurzaamheid is ASN de concurrent van Triodos. De Regiobank met 500 franchisevestigingen kan in het gat springen als dienstverlener aan het mkb nu de Rabobank massaal lokale kantoren sluit.

Als staatsbank kan afstand worden genomen van de 'hebzuchtcultuur' die beursgenoteerde banken kenmerkt.

Behalve de mode en het eten zou Nederland ook deels de Italiaanse euromores kunnen overnemen.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden