Moet mijn spaargeld naar Rabo-certificaten?

De spaarrente is gedaald tot 0,3 procent per jaar, en misschien wordt hij zelfs negatief. Zijn Rabo-certificaten met een dividend van minimaal 6,5 procent een alternatief?

Filiaal van de Rabobank in Gouda. Beeld Koen van Weel/ANP
Filiaal van de Rabobank in Gouda.Beeld Koen van Weel/ANP

Vroeger was de Rabobank een aparte bank. Of, zoals de blonde Jochem de Bruin uit de tv-reclame het zei: 'Een bank met principes, waarbij het niet alleen draait om de winst.'

Inmiddels is Rabo hard op weg een gewone bank te worden. De certificaten geven die verandering goed weer. Vroeger leefden deze obligaties in de afgesloten Rabo-wereld met een min of meer vaste waarde en vast rendement. In de praktijk liep dat fout, omdat de bank koersdalingen niet opving. Gevolg: de leden waren boos, want ze hadden niet gekozen voor dat risico.

Sinds 2014 worden de Rabo-certificaten op de beurs verhandeld. Ze zijn zo populair dat ze in de koerslijst van het Financieele Dagblad onder de aandelen staan gerangschikt. Eigenlijk zijn het dat ook. Aangezien het eeuwigdurende obligaties zijn, worden ze nooit afgelost. Ze hebben dus geen eindwaarde waar de koers zich naartoe beweegt.

Bij de beursgang in 2014 verhoogde de Rabobank het dividend van 5 naar 6,5 procent per jaar. In werkelijkheid is het minder dan 6 procent, omdat die 6,5 procent wordt berekend over de nominale waarde van 25 euro. De huidige koers is ruim 28 euro. ABN Amro en ING keren een vergelijkbaar dividend uit. Koersdalingen kunnen de winst volledig onderuithalen. Het dividend van 6,5 procent is niet gegarandeerd. Als de bank de dividendregels wil veranderen, kan dat. En dat is niet denkbeeldig, omdat de Rabobank nu zo'n 5 procent winst op het eigen vermogen maakt.

Meer lezen?

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant in de rubriek 'Geldvraag'.

Dus het is geen goed idee?

Dat zeg ik niet. Er is niets mis met beleggen in Rabo-certificaten, als u maar zorgt voor een goede spreiding: u moet nooit meer dan 10 procent van uw vermogen in één bedrijf stoppen.

Een alternatief is het certificaat van Triodos. Dat wordt, net als vroeger de Rabo-certificaten, alleen verhandeld via de bank zelf. Het rendement is 4 procent per jaar, de koers is al jaren gelijkmatig. Mogelijk slaat Triodos op een gegeven moment dezelfde weg in als de Rabobank. Als de bank failliet gaat, is de certificaathouder altijd zijn geld kwijt. Let ook op de kosten van aan- en verkoop en het aanhouden van een beleggingsrekening.

Zelf een vraag aan Reinout?: geldvraag@volkskrant.nl

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden