Column

Moet Kamp V&D te hulp schieten?

Het beroemdste straatwaarden was ongetwijfeld de Goem (Glavny Oeniversalny Magazin) in Moskou. In de Sovjettijd klopte het land zich op de borst dat deze winkel de grootste collectie sokken in de wereld had. Alleen kenden die maar één kleur: bruin. Een van de grappen was dat de Sovjet-Unie geen mode-industrie had, maar alleen lichte industrie.

Beeld anp

Goems - letterlijk vertaald: universeel hoofdwarenhuis - zijn in vele Russische steden te vinden. De Goems zijn even belangrijk voor de Russische winkelcentra als V&D voor de Nederlandse winkelcentra.

V&D-bestuursvoorzitter John van der Ent vertelde deze zomer aan Het Financieele Dagblad dat met het voortbestaan van V&D grotere belangen zijn gemoeid dan die van het concern en de tienduizend werknemers zelf. 'Er komen honderd miljoen klanten naar onze warenhuizen. Als dat verdwijnt denk ik dat zomaar 10 procent van de winkeltjes in de buurt wegvallen. Even op de achterkant van een sigarendoos berekend, zou dat de maatschappij 1,5 miljard euro kosten', zei hij.

De regering redde zeven jaar geleden de banken. Daarvoor is er ook veel gered, zij het dat het soms een bodemloze put bleek te zijn, zoals in het geval van de scheepswerf RSV of vliegtuigbouwer Fokker. Het staalconcern Hoogovens bestaat nog wel, nu als Tata Steel. Dat is onder meer te danken aan 1,5 miljard gulden aan steun in de vorm van aandelenkapitaal en achtergestelde leningen die het concern begin jaren tachtig kreeg na de ontvlechting van de fusie met Hoesch.

Er zijn behalve het voorkomen van tienduizend extra werklozen voor de overheid meer redenen om het voortbestaan van V&D te verzekeren. Veel gemeenten zullen zich ongerust maken over de toekomst van winkelcentra waarin miljoenen aan gemeenschapsgeld is gestoken, al is het alleen in de omliggende infrastructuur. Sluiting van de warenhuizen van V&D - zeker nu die dreigt samen te gaan met de ondergang van 400 schoenenwinkels en 270 drogisterijen - zou tot een vergaande verpaupering van binnensteden kunnen leiden. Er zijn niet alleen economische redenen, maar ook maatschappelijke en veiligheidsredenen om V&D niet ten onder te laten gaan.

Alleen is de overheid van de jaren tachtig die van nu niet meer. Steun van de overheid zou leiden tot beschuldigingen van oneigenlijke concurrentie. V&D is gezien de huidige problemen een formule die zijn tijd heeft overleefd. De regering zal er niet voor voelen V&D te nationaliseren, zoals is gebeurd met ABN Amro.

Niettemin lijkt minister Kamp V&D de status van systeemwarenhuis te gunnen. Met een kredietgarantie zou tijd kunnen worden gekocht, waarin serieus wordt nagedacht over de kaalslag van de binnensteden door online shoppen. Als het financiële systeem niet kapot mag, zou dat ook moet gelden voor de stedelijke infrastructuur.

Anders eindigen stadscentra als bruinesokken-getto's.

Reageren?

p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.