Moet ik om mijn verjaardagscadeau vragen?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's

Mijn partner en ik zijn al achttien jaar bij elkaar. We hebben twee kinderen. Toen we afgelopen zomer op vakantie waren in Italië, was ik jarig. Wat bleek: hij had geen cadeau. Wel had hij de kinderen gestimuleerd tekeningen te maken. Ik liet merken dat ik teleurgesteld was. Dit was in augustus, het is inmiddels een half jaar later en hij heeft nog steeds niets gegeven. Als reden vermoed ik een combinatie van schuldgevoel, perfectionisme - zo lang na dato moet hij wel met iets heel leuks aankomen - drukte en gewoon laksheid. Het is verder een leuke, lieve en attente man. Moet ik er toch iets van zeggen?
Naam bij redactie bekend

Lijstje

Overhandig dit jaar een week voor uw verjaardag een wensenlijstje, dat helpt hoor. Gewoon op tijd zeggen wat u leuk vindt en niet achteraf teleurgesteld zijn. Daar kan een man helemaal niets mee.
Irma van Steijn (48), Leeuwarden

Zondagochtendontbijt

Wacht op een mooie zondagochtend aan het ontbijt. Kijk lief glimlachend de kring rond en vraag: 'Waar blijft het nou?' Man en kinderen kijken, niet begrijpend, terug. Daarna: 'Het is nu zes maanden later, komt het nog?' Nog steeds valt bij man en kinderen het muntje niet. Zij zijn het vergeten. En dan: 'Mijn verjaarscadeau!' Verwarring alom. Leg het uit, uw kinderen zullen u direct begrijpen. Geen verwijten, wat humor en, wie weet, gaat het de volgende keer anders bij het zondagochtendontbijt.
Marianne Pruimboom (55), Amsterdam

Zelf kopen

Ik heb ook zo'n man. Leuk, lief, attent, behalve met cadeautjes. Daarom koop ik al jaren zelf mijn cadeaus. Nooit meer gedoe, iedereen blij. Hij en ik.
Nanette Rijnen (51), Waalre

Angst

Ik ken het. Ik heb het vaker meegemaakt. Laatst heb ik zelf een ring uitgezocht en hem het rekeningnummer gegeven. Het is geen onwil, maar een tikje onvermogen. Hij is ook bang het verkeerd te doen. Ik heb wél een gevulde envelop gekregen toen ik een grote reis ging maken. Als dat geen cadeautje is.
Denise van Nieuwenhuizen (51), Haarlem

Samen

Mijn man en ik gaan op een datum tussen onze verjaardagen in een cadeautje voor elkaar of voor ons samen uitzoeken.
Lijnie Lutgerink (58), Meerssen

That's it

Voor de komende verjaardag van je man laat je de kinderen een mooie tekening maken. Jij geeft hem gewoon de hartelijke felicitaties and that's it voor dit jaar.
Marloes Kormelink (46), Leusden

Stoppen

Stel voor te stoppen met cadeaus geven op verjaardagen van volwassenen. Geen verwachtingen, geen verplichtingen, geen teleurstellingen. Als u iets ziet waarvan u weet dat uw man het mooi vindt, dan koop het gewoon, geen verjaardag voor nodig.
Rita Wekking (51), Nieuw-Vennep

Zelf verrassen

Verras uzelf met een zelfgekozen cadeau op uw verjaardag. Zelf doe ik dat al sinds mensenheugenis. Mijn echtgenote is niet anders gewend én het bespaart haar de moeite elk jaar weer iets te moeten bedenken. Ik kan haast niet wachten tot het weer december is, want mijn verjaardagcadeau heb ik al op 't oog.
Henk Schell (67), Bennebroek

Geen vliegvakantie vanwege vliegangst van ons dochtertje?

Mijn dochter van 11 heeft vliegangst. De laatste keer dat wij met haar hebben gevlogen, is vier jaar geleden. Toen wilde ze ook niet en heb ik haar moeten overhalen. De laatste jaren zijn wij met ons gezin van vijf in de buurt op vakantie geweest, maar komende zomer willen wij graag naar Griekenland vliegen. Mijn dochter weigert pertinent mee te gaan. Respecteer ik de vliegangst van mijn dochter en plan ik een vakantie op een locatie die met de auto is te bereiken, of zeg ik haar dat wij haar ouders zijn en dat wij beslissen waar we naartoe gaan en hoe?
Naam bij redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 6 april 2015 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden