Moet ik mijn zoon confronteren met zijn gedrag?

Al ruim twee jaar pas ik op mijn kleinzoon (2). Mijn zoon (35) is dan weg. Ik snuffel soms in zijn papieren, wat uiteraard niet kan. Onlangs vond ik een boete voor rijden onder invloed, ook andere boetes zaten ertussen, voor bellen achter het stuur. Ik geef hem regelmatig geld omdat hij krap bij kas zit. Hij is alleen, de moeder van zijn kind vertrok na onbehoorlijk gedrag van mijn zoon. Het lijkt of hij er niet van leert, hij kreeg al eerder zulke boetes. Wat zou u doen: hem confronteren met de resultaten van mijn gesnuffel, of niet? Hij is tenslotte verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag. Vrouw, naam bij de redactie bekend.

Beeld .

Geef hem de ruimte

Uw zoon heeft het moeilijk. Hij maakt fouten, zo blijkt. U bent zijn moeder. U hebt een geweten, zo blijkt uit 'wat uiteraard niet kan'. Hij is verantwoordelijk voor zijn gedrag. U niet. Wees zijn moeder. Steun hem waar u kunt en wilt. Geef hem de ruimte om z'n problemen aan te pakken. Dat zijn niet de bonnetjes. Dat zijn slechts de symptomen.

Robbert-Jan de Lang (51), Utrecht

Rustig gesprek

Ik zou er zeker wat van zeggen. Hoewel u niet gerechtigd bent te snuffelen in zijn papieren, blijft het uw zoon. U bent er ook bij betrokken aangezien u hem financieel bijstaat en op uw kleinzoon past. Al zou ik hem niet zozeer confronteren, maar er eerder een rustig gesprek over beginnen. Er zal waarschijnlijk weinig goeds uit komen wanneer uw zoon zich aangevallen voelt. En wanneer dat op niks uitloopt, zou ik het laten rusten. Uw zoon is uiteindelijk zelf verantwoordelijk.

Anika Krima (16), Middelburg

Uit uw bezorgdheid

U maakt zich terecht ongerust. Zijn vrouw is al bij hem weg en de boetes liegen er niet om. Realiseert u zich wel hoe hij zo is geworden? Is hij wellicht te beschermd opgevoed? Ingrijpen lijkt dan averechts te werken, maar maak vooral uw bezorgdheid duidelijk. Hopelijk staat hij open voor kritiek en zal hij zijn verantwoordelijkheden inzien.

Ellen Richter (50), Zoetermeer

Medeverantwoordelijk

Stop met het in stand houden van zijn afhankelijkheid door te snuffelen in zijn papieren en regelmatig geld te geven. Uw zoon kan leren door zelf te ervaren en dat lijkt u nu in de weg te staan; u bent medeverantwoordelijk voor zijn gedrag.

Arthur Hofman (41), Wieringerwaard

Stel voorwaarden

Uw zoon klinkt als een onverantwoordelijke bestuurder, hierdoor brengt hij niet alleen zijn eigen veiligheid in gevaar, maar ook die van uw kleinzoon en van andere verkeersdeelnemers. U schrijft dat hij verantwoordelijk is voor zijn eigen gedrag, maar schuift hem toch geregeld geld toe als hij krap bij kas zit. Van dit geld zullen ook de boetes betaald worden waardoor hij niet de consequenties van zijn eigen gedrag inziet. Ik zou hem zeker confronteren en daarbij voorwaarden stellen aan uw financiële bijdragen.

Lara Dijkstra (24), Leusden

Over twee weken: Moet ik de scheten van mijn man accepteren?

Mijn man houdt ervan zijn scheten de volle ruimte te geven. 's Ochtends als ik wakker word, is het eerste geluid wat ik hoor een windenkanonnade. Tijdens het eten laat hij ze regelmatig en luidruchtig gaan en ook als we samen ergens heen fietsen, laat hij soms een oorverdovend schetenrepertoire horen. Ik vind het ronduit onsmakelijk en gênant. Als ik hem vraag rekening met mij te houden, zegt hij dat hij het gezeur vindt en dat je thuis jezelf moet kunnen zijn. Wat zou u doen? Naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 30 oktober 2017 naar: wzud@volkskrant.nl. Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden